Nyílt vízre váltott

2024.07.17. 13:19

„Az elején sokat verekedtünk” - itt az új úszócsoda, a 14 éves Európa-bajnok Anna

Remekelt a tatabányai úszólány a vasárnap véget ért bécsi junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon. A mindössze 14 éves Bartalos Anna a váltóban aratott győzelmét követően adott nyilatkozatot az osztrák fővárosban, aki másodszor versenyzett nyílt vízen.

Luter Márk

Két éremmel tértek haza a Tatabányai Vízmű Sportegyesület kitűnőségei a nyílt vízi úszó Európa-bajnokságról, melynek a bécsi Új-Duna Evezős Központ adott otthont. A mindössze 14 éves Bartalos Anna pénteken, a 14-15 éves korosztály számára kiírt nyílt vízi úszók 5 kilométeres egyéni versenyén fantasztikus ezüstérmet szerzett. Két nappal később ezt az eredményt is sikerült felülmúlnia a 2010-es születésű tatabányai úszólánynak, hiszen a 4x1500 méteres magyar váltóval (Nagy Napsugár, Huszti Márton, Kárpáti Máté) felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Bartalos Anna egy arany-, és egy ezüstérmet szerzett a bécsi junior nyílt vízi úszó Eb-n
Bartalos Anna a váltóban elért aranyérem mellett egyéniben ezüstérmes lett a junior nyílt vízi úszó Eb-n
Forrás: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott/Facebook

Bartalos Anna mosolygósan nyilatkozott a versenyek után

A pályafutása eddigi legnagyobb sikerét elérő Bartalos Anna a versenyeit követően a Magyar Úszó-szövetség Facebook-oldalán fejtette ki a gondolatait a hétvégi versenyzéséről. A tatabányai úszólányt a pályafutását nemrégiben befejező Olasz Anna világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes nyílt vízi úszó kérdezte.

– Az elején sokat verekedtünk, nem is éreztem olyan jól magam a vízben, mint az egyéni verseny után. Nagyon nehezen tudtam csak megelőzni a német lányt, akit mindent kiadva magamból nagyon lesprinteltem. Aztán mentem az első helyen tempózó török után, akit szerencsére sikerült a második körön megelőznöm – mesélte lelkesen az Észak-Komáromban tanuló Anna, aki a harmadik helyről vízbe ugorva elsőként adta tovább a váltót a fiúknak, akik végül bebiztosították a junior Európa-bajnoki aranyérmet.

Kicsit idegen lehetett számára a nyílt víz, hiszen korábban medencés úszóként ismerték meg a szakemberek.

Bartalos Anna két érmet nyert élete első junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságán a
Annának az észak-komáromi iskolája is gratulált a remek eredményekhez
Forrás: Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Komárom/Facebook

Öt érem a junior nyílt vízi úszó Eb-n - továbbra is fantasztikus a magyar utánpótlás

A 17 fős magyar korosztályos nyílt vízi úszó-válogatott a 2021-es Eb-hez és a tavalyi évi kontinensviadalhoz hasonlóan a bécsi világversenyen is elhódította a legjobb csapatnak járó Team Trophy-díjat. Magyarország egy aranyéremmel és négy ezüstéremmel a három napos megméretésen három aranyat begyűjtő Franciaország mögött a második helyen zárt az összesített éremtáblázaton. 

A tatabányai úszó-utánpótlás erejét az is mutatja, hogy a felnőtt és címvédő junior Európa-bajnokként a párizsi olimpiára készülő Jackl Vivien mellett az immár junior Eb-győztes Bartalos Anna mellett a nála egy évvel idősebb, 2009-es születésű Pálházi Léda is remekül teljesített Bécsben, hiszen öt kilométeren negyedikként csapott célba korosztályában. A TVSE-s Anna és Léda edzője Sirkó András.  

Jackl Vivien egyébként egészen július 20-ig a törökországi Belekben edzőtáborozik Jackl Viviennel.

 

 

Bartalos Anna két érmet nyert élete első junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságán a
Bartalos Anna két érmet nyert élete első junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságán, Bécsben
Forrás: Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Komárom/Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában