Kipu 60

2023.09.11. 13:55

Orbán Viktor is felköszöntötte a hatvanéves Kiprich Józsefet

Emlékezetesen telt a tatabányai legenda, Kiprich József 60. születésnapja.

Herczeg István

Kilenc óra előtt pár perccel jött meg Kiprich József a Tatabányai Multifunkciós Sportcsarnok VIP-termébe. Kissé fáradtan, de mosolygósan, és ami a legfontosabb: a saját lábain érkezett, a tolószéknek már nyoma sem volt. Mankó ugyan még kell Kipunak a járáshoz, de már a tekintetéből is látszott, hogy pozitív, és lassan újra a régi lesz. Kereken kilenc órára meg is telt a VIP, ahol a kivetítők a legjobb Kiprich-mozdulatokatat elevenítették fel, illetve egy Kiprich-mez is feltűnt. 

Az alkalom különleges volt: nemrégiben ünnepelte ugyanis 60. életévét a tatabányai futball egyik legnagyobb legendája. Ennek örömére gyűltek össze egykori csapattársai, barátai, a tatabányai futballban és a helyi sportban érdekeltek. Hogy mennyire nem csak a futballról szólt ez az egész az is mutatja, hogy a szervezőcsapatban oroszlánrészt vállalt Marosi László, azaz Zümi, aki a MOL Tatabánya KC elnöke. Buzgó József az öttusát képviselte a helyszínen, bár Kipuhoz kötődő kapcsolata inkább a sportújságírás felől eredeztethető. A hétfő reggel kilences időpontra olyan 20-25 meghívott volt. 

Először Sámuel Botond, a TSC ügyvezető-elnöke köszöntötte Kiput. Elmondta, hogy a Kiprich név gyakorlatilag egybeforrt a tatabányai labdarúgással, és bárhol Európában felcsendül a Kiprich név, arról mindenki Tatabányára asszociál. „Kiprich nélkül nem volt, nincs, és nem is lesz tatabányai foci” – tette hozzá Sámuel, utalva arra, hogy az előző hétvégén Kiprich József kisebbik fia, Kiprich Dávid szerezte a győztes gólt a Bicske elleni meccsen.

Kiprich József (középen) mankóval ugyan, de a saját lábán érkezett a születésnapi köszöntésére
Fotó: Herczeg István / Forrás: 24 Óra

Bencsik János országgyűlési képviselő sem maradhatott ki a méltatásból, aki ajándékként saját gyártású borával lepte meg Kiput. Ezt követően Jakab János adta át Orbán Viktor miniszterelnök levelét az ünnepeltnek, amit Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője fel is olvasott, így a publikum is megtudhatta, mit üzent Orbán Kiprichnek. 

Bár mindketten 1963-ban születtek, Orbán magázódva rótta le tiszteletét a tatabányai ikonnak, és megköszönte, hogy már a kilencvenes években is hírét vitte a magyar labdarúgásnak. Nem csak Hollandiának, de szinte egész Európának abban az időben nem volt olyan szeglete, ahol ne tudták volna, ki az a Kiprich József. Főleg az osztrákok, akiknek 1985-ben a VB-selejtezőn Kipu kettőt vágott, így a válogatottunk 3-0-ra nyert. A miniszterelnök további jó egészséget, és sok kifogott halat kívánt neki – utalva ezzel Kiprich legnagyobb szenvedélyére, a pecázásra.

A köszöntések után a jelenlévők összeálltak egy közös képre, majd egy erre a célra elkészült Kiprich-mezt mindannyian aláírtak. A próbababáról lekerülő kék nadrágot Zümi az asztal másik oldaláról dobta Kipu felé, aki jó reflexekkel és nagy magabiztossággal elkapta, majd a vendégek egyöntetűen, kacagások közepette jelezték, hogy lehet, hogy csatár helyett kapusnak kellett volna állnia – így a jól megszokott zrikálások a legenda születésnapján sem maradtak el.

Hat évtized: klubok, számok, címek Kiprich József életéből
Született: 1963. szeptember 6., Tatabánya
Posztja: csatár
Klubjai: 1975-1989: Tatabányai Bányász, 1989-1995: Feyenoord (Hollandia), 1995-1997: Apoel Nicosia (Ciprus), 1997-1998: Den Bosch (Hollandia), 1998-2001: Lombard FC Tatabánya
Legnagyobb sikerei: a magyar bajnokság gólkirálya (1984-1985, Détári Lajossal holtverseny), holland bajnok (1993), holland kupagyőztes (1991, 1992, 1994, 1995), holland szuperkupa-győztes (1991), ciprusi bajnok (1996), ciprusi kupagyőztes (1996, 1997), a magyar bajnokság gólkirálya (1985), a ciprusi bajnokság gólkirálya (1996)
A magyar válogatottban 1984 és 1995 között 70 mérkőzésen 28 gólt szerzett, részt vett az 1986-os mexikói világbajnokságon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában