futballtörténelem

2020.12.22. 20:00

110 év kék-fehérben: könyv készül a legendás tatabányai labdarúgásról

Száztíz év kék-fehérben – Tatabányai futballtörténelem 1910–2020 címmel ír könyvet a Gusztafik Tibor, Regős László szerzőpáros. A történet meglehetősen messzire nyúlik vissza, amire még az idősebb generációk sem emlékeznek. A könyv szerzői időutazásra invitálják a futball kedvelőit. A kézirat elkészült, jelenleg pedig kiadásra vár a 250 oldalas mű.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

Tatabányán, illetve az elődtelepüléseken, Bánhidán, Alsógallán, Felsőgallán és Tatabányán nagy hagyományai vannak a sportnak, azon belül is a futballnak. Szervezett keretek között 110 évvel ezelőtt, 1910-ben született meg a futballklub. Remélhetőleg nem kell sok idő ahhoz, hogy a tatabányai futballtörténelemről megjelenjen egy hiánypótló, izgalmas könyv, amely végigvezeti az olvasót a tatabányai futball eseményein.

Ezen dolgozik két „futballmegszállott”, Gusztafik Tibor és Regős László. Rengeteg energiával, szorgalommal gyűjtötték az anyagot. Az írással készen vannak, most szerkesztésre vár a mű. A tatabányai labdarúgás rajongóinak minden bizonnyal lesz mit olvasniuk, hiszen a Komárom-Esztergomi megyeszékhelyen számos klasszis játszott az elmúlt évtizedekben.

Gusztafik Tibor és Regős László így vallott a könyv születéséről:

– Az idén 110 éves tatabányai labdarúgás történetét dolgoztuk fel, a teljesség igénye nélkül. Az ötlet a klub szakosztályától származott. Lelkes kutatásba kezdtünk. Mindenképpen hiánypótló kiadványról beszélhetünk, hiszen ilyen részletességgel még nem jelent meg könyv a tatabányai futballról. Sok képi illusztráció van benne, érdekes például az alakuló gyűlés eredeti jegyzőkönyve. A 110 év legfontosabb mérkőzései, a különböző korszakok kiemelkedő játékosai, edzői, vezetői, legnagyobb mecénásai szerepelnek a kiadványban. Több mint 200 labdarúgó mini életrajza is megtalálható a kötetben. A történetet korabeli, ritkán látható fotók teszik még érdekesebbé.

A könyvből ízelítőül egy történetet mesél el Regős László. 1912-ben járunk, Schaffer Alfréd, becenevén „Spéci”, a későbbi futballkirály az FTC-ből került Tatabányára, az ő jó játékának köszönhetően a vidék legjobbja, majd bajnok is lett a Tatabányai SC. A dicsőséges 1911–12-es évadban az akkor alig kétéves bányászcsapat 34 mérkőzéséből harmincszor győzött, egy döntetlent ért el és mindössze háromszor szenvedett vereséget. Schaffer „Spéci” a magyar labdarúgó-válogatottba is bekerült.

Már született egy kötet

Nem a most tervezett könyv az első, amely hasonló témában született, Gusztafik Tibor ugyanis már korábban írt egy kötetet a tatabányai futball-legendákról, Csapó Károlyról, Szabó Györgyről. Rengeteg ismert focistával megismerkedett akkor, csak néhány név: Emsberger Gyula, Monostori Tivadar, Csernai Tibor olimpiai bajnok, id. Dombai András, Laczkó Mihály. Még egy nagy név: Ladinszky Attila, aki hatalmas tehetség volt, tatabányai évei után játszott a spanyol élvonalban, a Real Betis csapatában, de megfordult a belga és holland bajnokságban is. – Nagyon várta már a könyv megjelenését, sajnos tavasszal meghalt. Sürget az idő, jó lenne, ha minél előbb megjelenne a kötet – tette hozzá Gusztafik Tibor. Mint megtudtuk, a tatabányai önkormányzat részéről az elvi támogatás már megvan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!