Kritika

2024.08.25. 11:28

Egy magyar kislány a hatvanezerből: a kakaóvonattal indult megható családtörténet

Ma már történelem, hogy 104 éve indultak az első gyermekvonatok Nyugat-Európába. Magyar gyerekeket vittek feltáplálni idegen családokhoz. Egy lányka a hatvanezer gyermek közül átad nekünk valami szépet és emberit ebből a történelemből.

Baranyai Mihály

A kis Marieliesel útlevele. A kislány akkor még nem tudta, második családot is kap a gyermekmentő vonatnak hála

Forrás: Beküldött

Július közepén jelent meg a Nyarak Marieliesellel című könyv, amelynek az eredeti kiadása Hollandiában látott napvilágot 2007-ben Zomers met Marieliesel címmel. A könyv két szerzője egy testvérpár: Lietje és Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Mindkét hölgy annak a van Hövell házaspárnak, Ernestnek és Miesje-nek az unokája, amely 1922-től kezdve a négy fiúgyermeke mellé, saját lányaként fogadta a gyermekvonatokkal érkező Marielieselt a nyári hónapokban. A magyar kiadást Orbán Gábor fordította, és az Artisz Kiadó és Nevelési Szolgáltató adta ki. Lapunk a könyvbemutatóról is hírt adott.

A Nyarak Marieliesellel című könyvben  elevenné válik egy történelmi kor emberi valósága
A Nyarak Marieliesellel című könyvben  elevenné válik egy történelmi kor emberi valósága
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A könyv műfaját tekintve dokumentumregény, mivel 177, külön csomagokban felbukkant kalandos történetű levél adja a legfőbb alapanyagát, de családregénynek is nevezhetjük, mert megelevenedik benne egy holland és egy magyar család sorsa. 

Marieliesel nyolcéves korában érkezett először a van Hövell családhoz. A kétnapos vonatozás után fáradtan, reménnyel és aggodalommal vegyes érzésekkel lépett az idegen villába. Sírva fakadt. De már családtagként távozott és akként is tért vissza éveken át. A történetét az teszi különlegessé, hogy olyan köteléket teremtett a holland és a magyar család között, amely túlélte őt, és 102 év elteltével is erős maradt.

Az úgynevezett gyermekvonatok, amelyeket kakaóvonatokként is emlegettek, az 1920-as években hatvanezer lesoványodott magyar gyermeket szállítottak Nyugat-Európa öt országába, köztük Hollandiába, hogy az ottani fogadócsaládok feltáplálják őket.

Marieliesel története a mának is mesél

A levelek mai olvasóját lenyűgözheti a nyelvezet stílusa, érzelemgazdagsága, valamint az a tisztelet és udvariasság, amelyet manapság már csak nyomokban tapasztalunk.

A felnőtt unokák nem ismerték nagyszüleiket, de a levelezésen keresztül történő megismerésük mélyen megérintette őket. Így írnak erről:...Marialiesel történetének tanulmányozásában valami honvágyszerű érzés kerített hatalmába minket. 

Valamiféle nosztalgia egy, szinte mesekönyvbe illő család, egy letűnt élet és életmód, és egy olyan időszak iránt, amelyben az emberi viszonyok még áttekinthetőnek és egyértelműnek tűntek. Jelen könyvnek nem lehet más a célja, mint hogy közel hozza ezt a letűnt kort a ma emberéhez; a könyv műfaját tekintve petit dokument humaine; bepillantás a múlt egyik szegletébe.

A könyv nem csak levelezésből áll. Megismerhető belőle mindkét család korábbi története, és a Marieliesel nyaralásait követő időszak története is, csaknem napjainkig. Az ötletes szerzők azzal fokozták a könyv érdekességét, hogy minden egyes levelezési év elé illesztettek pár oldalt, amelyen nemzetközi vetületben foglalják össze az adott esztendő legjelentősebb politikai, társadalmi és tudományos eseményeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában