Nosztalgia

2 órája

In memoriam: elköszönt szeretett fürdőjétől Tatabánya +fotók

Új helyre, a Szent Borbála Kórház új pavilonjába költözik az egészségügyi központ. Ennek örömére nosztalgiázni hívjuk a kedves olvasót és egy fotóválogatást hoztunk a tatabányai Gőzfürdő évszázados múltjából.

Kemma.hu

Csütörtökön nyitott ki utoljára eredeti helyén az egészségügyi központ. A vármegyeszékhely helytörténetével foglalkozó közösségi oldal is megemlékezett a szeretett fürdőről: a tatabányai Gőzfürdő múltja feketén-fehéren üzen a Semmelweis útról.

A tatabányai Gőzfürdő elköltözik
A tatabányai Gőzfürdő ilyen volt 1935-ben, a MÁK Rt. Jóléti intézmények című fotóalbuma szerint
Forrás: Tatabányai Múzeum fotótára

Mint írják, Bányász Fürdő, későbbiekben Gőzfürdő, 1927-tól fogadja a vendégeit és csaknem 100 évig egy helyszínen működött. Az egészségügyi intézmény 2024. október 10-én bezárta a kapuit, A Tatabányai Múzeum fotótára segítségével összegyűjtöttünk néhány emlékezetes pillanatot az elmúlt évtizedekből. Azonban jó hír, hogy bezárt ugyan, de csak egy időre. Sajtóértesülések szerint jövő szerdán, vagyis október 16-án  a megyei kórház új pavilonjában nyitja meg kapuit.

Három évvel ezelőtt, 2021-ben megírtuk, hogy a tatabányai Szent Borbála Kórház új pavilonjának építése közelít a 18 milliárdhoz, aminek nagyobb része hazai forrásból érkezik. A Modern Városok Programja keretében is több ízben átcsoportosítottak forrásokat, hogy több egészségügyi rendelés méltó helyre költözhessen. Például a Gőzfürdő is.

A tatabányai Gőzfürdő jövője 

Az új pavilonban sok minden lesz. A hasznos terület öt szint, a pince, a földszint és három emelet. A pincében lesz a központi raktár, irattár, központi öltöző, gépészeti terek, a földszinten a központi labor, betegfelvétel, hidroterápia (tornamedencék, súlyfürdő, tornatermek és tornaszobák) és a mozgásszervi járóbetegellátás. 

Az első emeleten kap helyet a kardiológiai és a mozgásszervi rehabilitáció, a másodikon a pulmonológia, a bronchológia, járóbetegellátás, az onkológia, a harmadikon alakítják ki az ifjúsági , a krónikus és az aktív pszichiátriát, valamint az addiktológiát. A kórház területére költözik a tatabányai Gőzfürdő és a tatai mozgásszervi rehabilitációs részleg. A berendezésre, új gépekre és eszközökre a projekten belül elkülönítettek összesen 130 millió forintot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában