bővítés

2021.10.29. 17:22

Videó: daruval tették le a tatabányai kórház új pavilonjának alapkövét

Pénteken tartották a tatabányai Szent Borbála Kórházban a mintegy 18 milliárd forintos összegből épülő új pavilon alapkőletételi ünnepségét.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A rendezvényen részt vett – a köszöntőket mondókon kívül – a kórház dolgozói közül többen is, valamint dr. Völner Pál államtitkár, parlamenti képviselő, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba, Tatabánya előző polgármestere, Michl József, Tata polgármestere, több intézmény vezetője.

Dr. Kanász Gábor főigazgató így fogalmazott: – A kórház élőlény, élő szövet vágyakkal, problémákkal. Története van, amiben egy új szakasz kezdődik. Megköszönte mindazoknak a segítséget, akik részt vettek az előkészítésben, és azoknak is, akik az anyagi forrásokat biztosították.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az intézmény fejlesztésében az egyik legfontosabb a mostani. Öt évvel ezelőtt, 2016-ban az volt a terv, hogy 4-5 milliárdos, majd nem sokkal később az, hogy 6-6,5 milliárdos fejlesztés valósul meg Tatabányán. Folyamatosan emelkedett a pénzügyi igény, egyeztettek az önkormányzattal, és a Modern Városok Programja keretében átcsoportosítottak erre a célra újabb 5 milliárd forintot, később ehhez hozzájött még 7 milliárd. A beruházásra szánt összeg közelít a 18 milliárdhoz, aminek nagyobb része hazai forrásból érkezik.

Mi minden lesz az új épületben?

A hasznos terület öt szint, a pince, a földszint és három emelet. A pincében lesz a központi raktár, irattár, központi öltöző, gépészeti terek, a földszinten a központi labor, betegfelvétel, hidroterápia (tornamedencék, súlyfürdő, tornatermek és tornaszobák) és a mozgásszervi járóbetegellátás. Az első emeleten kap helyet a kardiológiai és a mozgásszervi rehabilitáció, a másodikon a pulmonológia, a bronchológia, járóbetegellátást, az onkológia és a kapcsolódó járóbetegellátás, a harmadikon alakítják ki az ifjúsági , a krónikus és az aktív pszichiátriát, valamint az addiktológiát. A kórház területére költözik a tatabányai Gőzfürdő és a tatai mozgásszervi rehabilitációs részleg. A berendezésre, új gépekre és eszközökre a projekten belül elkülönítettek összesen 130 millió forintot.

Dr. Lőrincz Krisztina, az Országos Kórházi Főigazgatóság területi koordinációs osztályvezetője szerint az alapkő sok-sok mérföldkőből áll össze. Egyeztetések hosszú sorozata, engedélyeztetés és határidők kijelölése, majd azoknak a szigorú betartása. Az elkészülő U épületben magas szintű komfortot találnak a betegek, kiváló munkakörülményeket és modern műszereket az orvosok, ápolónők. Mindez hozzájárul a humánerőforrás megtartásához és ahhoz, hogy a mostaninál többen, gyorsabban gyógyuljanak meg itt.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere elismerését fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak lelkiismeretes munkájukért. Egészséget, kitartást és sok sikert kívánt nekik. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az új pavilon működése zökkenőmentes legyen, a tárgyi feltételek, a 21. századi technológia mellé legyen elég szakember is. Elmondta, hogy az utóbbi két év során különböző módokon támogatta az önkormányzat a kórházat, az ipari park cégeivel összefogva.

Dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy járvány idején napi szintű egyeztetésre volt szükség a kórházzal, ahogyan ez ma is elengedhetetlen, hiszen a hatósugara kiterjed szűkebb hazánkra. A kormányhivatal, ahogyan eddig is, ezután szintén mindent megtesz, hogy gördülékenyen haladhasson a munka.

Ezután az urnába helyezték a méltatások megfogalmazói a többi között a Szent Borbála Kórház jelenlegi dolgozóinak teljes névsorát és a terveket. Az ünnepség résztvevői az 5. emeletről lementek a kórház udvarára, ahol az urnát Becsky Álmos, a kivitelező cég képviselője egy hatalmas daru kampójára akasztotta. Onnan egy-két perc alatt „leszállt a mélybe”, majd a munkások segítségével belekerült az alapkőbe. Most már „csak” két évnek kell eltelnie, hogy fölötte magasodjék az új pavilon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában