Lóháton

2 órája

Az évek és a rutin: nem volt egyszerű dolguk a versenyzőknek a fogathajtó emlékversenyen

Szombat reggel kilenctől egészen délután négyig tartott a verseny. Mindenki részt vehetett a Rideg György fogathajtó emlékversenyen Kisbéren.

Kemma.hu

Kellemesen hűvös őszi időben érkeztünk meg Kisbér Majális terére. A Kisbéri Lovas Egylet szervezésében rendezett fogathajtó verseny már javában zajlott.

Hihetetlen ügyességgel vették az akadályokat a versenyzők a fogathajtón
Hihetetlen ügyességgel vették az akadályokat a versenyzők a fogathajtón
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Négy kategóriában is nevezhettek a fogathajtóra

Késő délelőtt éppen az első etap végét láthattuk. A délelőtti órákban az egyfordulós akadályhajtás zajlott. Az akadályhajtás lényege, hogy a versenyzőknek lovaikat egy 16 kapuból álló szlalompályán kell végigvezetniük, úgy, hogy az útvonal jelölő bóják illetve az azon elhelyezkedő teniszlabdák a helyükön maradjanak. Ha nem lenne elég a teljes koncentrációt igényelő feladat, a cél az, hogy mindezt minél gyorsabban kivitelezzék. Az emlékversenyen minden fogathajtót szeretettel vártak. Mind a négy kategóriában Póni egyesfogat (p1), Póni kettesfogat(p2), Nagyló egyesfogat(h1) és Nagyló kettesfogat(h2) kategóriában is lehetett jelentkezni. A póni kettesfogat kivételével mindegyikben indult versenyző.

Nagy koncentrációt igényekt a verseny
Nagy koncentrációt igényelt a verseny
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

15 másodperccel az alapidő alatt volt

Ottlétünkkor a legjobb futamidőt nulla hibaponttal Csekő Brigitta futotta nagy ló egyesfogat hajtásban. A fogathajtó hölgy később az összesített eredményben is elhozta a kategória fődíját. A versenyzőknek az ötszáztíz méteres pályát százharminckilenc másodperces alapidőn belül kellett teljesíteniük. Kisebbek és nagyobbak egyaránt indultak a versenyen. Egészen fiatal, tinédzser korú fogathajtókból is szép számmal indultak a versenyen. Az ambiciózus versenyzők idősebb társaikat meghazudtoló precizitással és gyorsasággal vezették végig lovaikat a pályán. Az idősebb korosztályt sem kellett azért félteni. A tapasztalt hajtók közül többen irigylésre méltó rutinnal vették az akadálypálya okozta nehézségeket.

Több kategóriában is elhozta az első helyet

Az egyfordulós akadályhajtás után az ebédszünet, pályarendezés, majd pedig a jokerhajtás következett. A jokerhajtás, más néven pontgyűjtő akadályhajtó verseny esetében az indulók nem a hibátlan alapidő alatti teljesítéssel szereznek pontokat, hanem különböző nehézségű akadályok teljesítésével. A jokerhajtás azért viseli ezt a nevet mert a pályán elhelyeznek egy a többinél lényegesebben nehéz akadályt aminek teljesítéséért a fogathajtó több pontot kap, mint bármely más akadályért. A veszélye az, hogy rontás esetén a pontszámot levonják. A három kategória első helyezettje akadályhajtásban Csekő Brigitta(h1), Kovács Tibor(h2), Skultéti Imre(p1), jokerhajtásban pedig; Csekő Brigitta(h1), Csontos Gyula(h2), és Leszli Veronika(p1) lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában