Plochingeni rézfúvósok

2 órája

A testvérvárosi kapcsolatot ápolták plochingeni rézfúvósok

A dél-németországi Plochingen Oroszlány testvérvárosa. Rézfúvósai a napokban adtak koncertet az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében, ezzel is erősítve a két város közötti barátságot.

Baranyai Mihály

Plochingen 1998 óta testvérvárosa Oroszlánynak. A testvérvárosi kapcsolatot hosszú barátság előzte meg. Fontos esemény volt ennek történetében, hogy a Plochingen Posaunenchor rézfúvószenekar 1981-ben hangversenyt adott az evangélikus templomban. Az oroszlányi evangélikus kórus ezt 1985-ben viszonozta. Amint arról előzetesen írtunk, és amint arról az oroszlany.hu hírt adott a napokban, október 6-án a barátság ápolása céljából látogatott plochingeni küldöttség Oroszlányba. A német rézfúvósok fő programként a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében adtak koncertet.

A Plochingen Posaunenchor rézfúvószenekar látogatásával és koncertjével ápolta a német és a magyar város közötti barátságot
A Plochingen Posaunenchor rézfúvószenekar látogatásával és koncertjével ápolta a német és a magyar város közötti barátságot
Forrás: oroszlany.hu

A rézfúvósok korábban almafát ültettek

A plochingeni küldöttség üdvözölte Takács Károly polgármestert, és sok sikert kívánt a munkájához. A delegáció több tagjával látogatást tettek az evangélikus templom környezetét díszítő almafánál, amelyet a német rézfúvószenekar ültetett évekkel ezelőtt. Az itt ültetett luike nevű almafafajtát több, mint száz éve nemesítették Plochingenben.

Ezt követően a színházteremben a polgármester – aki korábban négy évig volt elnöke az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekarnak – köszöntötte a jelenlévőket, és felelevenítette korábbi plochingeni látogatását is. Mint mondta, üdítőek ezek a pillanatok, hiszen manapság a hírek háborúról, árvízről és menekültekről szólnak. Takács Károly reményét fejezte ki aziránt, hogy rövidesen ő is el tud látogatni Plochingenbe.

A közös hit és a zene hidat emelt

Sztruhár András, az Oroszlányi Evangélikus Kórus elnöke összefoglalta a két város barátságának kezdeti eseményeit. Hozzátette: a nyelvi nehézségek ellenére a közös hit és a zene szeretete azonnal hidat épített a két közösség között.

A koncert utolsó aktusaként az Európai Unió himnusza, az Örömóda és nemzeti himnuszunk csendült fel. Az este közös vacsorával zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában