Megemlékezés

3 órája

Többszáz éves évfordulóját ünnepli Réde

1234-ben egy oklevélben említették előszőr akkor még Rádé néven a települést. Réde évfordulójára emlékezve a Múltunk Nyomában hagyományőrző társaság emlékkövet avat október 6-án.

Varga Réka Antónia

Október 6-án rendhagyó megemlékezést tart a rédei Múltunk Nyomában hagyományőrző társaság. Az Aradi vértanúk mellett a település fennállásának 790 éves fennállásáról is megemlékeznek. Az Összetartozás emlékmű mellett újabb emlékkövet helyeznek el az évforduló alkalmából.

2022-ben az Esterháy leszármazott Eszterházy Pál avatta fel Esterházy Imre emlékművét most Réde évfordulójára állítanak emlékkövet
2022-ben az Esterháy-leszármazott, Eszterházy Pál avatta fel Esterházy Imre emlékművét. Most Réde évfordulójára állítanak emlékkövet 
Fotó: Novotni Ákos / Forrás:  24 Óra

Több száz éves Réde

Talán sokan a falu lakói közül sem tudják, hogy milyen régre nyúlik a település múltja. Az első dokumentum, amelyben először említik Rédét, 1234-ben íródott. A falut akkor Rádéként említik. Később aztán Ráda, majd csak 1774-től lett Réde a település neve. A falu a 14.század elején a Cseszneky, majd a Garai, végül a 15. századtól a Szapolyai család tulajdona lett.

Az akkor nagynak számító településen 1439-ben már katolikus templom magasodott az égbe, amit aztán a törökök elpusztítottak. Az ott élők számát a pestisjárvány tizedelte meg. A hányadtatások után, 1929-ban írnak újra Rédéről, amikor Esterházy Miklós nádor testvérének, Esterházy Dánielnek adományozta Csesznek várát ezzel együtt a falut is. Az Esterházy család letelepedése megélhetést és munkát biztosított a helyieknek. A település az elkövetkezendő 200 évben nyugalomban fejlődhetett, 1913-ra lakóinak száma elérte az 1800 főt. Jelenlegi 1200 az állandó lakók száma. Réde történetében érdekesség az is, hogy a település csak 1950 óta tartozik Komárom-Esztergom vármegyéhez. Előtte Veszprém vármegyéhez tartozott.

Múltunk Nyomában

Az évforduló alkalmából emlékkövet helyeznek el a faluban. Az avatáson a frissen alakult helyi hagyományőrző társaság gondoskodik a műsorról. Buda Tiborné, a Múltunk Nyomában társaság alapítója mesélt nekünk a kezdeményezésről.

A férjem szülőfaluja Réde, ezért fontos mindkettőnknek a falu sorsa.

A házaspár nem először szervezett múltidéző és hagyományőrző programot. Néhány évvel ezelőtt világtalálkozót rendeztek az eldugott kis faluba. Az Esterházy család leszármazottait felkutatták és meghívták a három napon át tartó programsorozatra amelynek csúcspontja az V. Esterházy Imrének emléket állító mellszobor átadása és felavatása volt.

A házaspár most már nem csak egyedül tevékenykedik. Augusztusban Múltunk Nyomában néven alapított hagyományőrző társaságuk célja, hogy Réde múltját és hagyományait megismerje, feltárja és megőrizze. A társaság 23 fővel működik jelenleg, üléseiken a fiatalabb generáció az idősebb tagok életén keresztül megismerkedhet a település történeteivel. Terveik között szerepel történelmi és helyi ünnepségek szervezés. Az október hatodikai megemlékezés lesz első rendezvényük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában