Eskütétel

3 órája

Megalakult a testület: a képviselők több mint fele kicserélődött +fotók

Kilencedik alkalommal alakult meg a Komárom-Esztergom megyei, illetve vármegyei közgyűlés. Október 2-án a 2024-29-es önkormányzati ciklus 14 képviselője, valamint az elnök és alelnökök hivatalosan is felesküdtek szűkebb hazánk szolgálatára a Megyeháza dísztermében.

Kemma.hu

– Kívánok további sikeres munkát és azt, hogy jó összhang legyen a képviselők között – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke a szerdai alakuló ülést  a Megyeháza zászlótermének nevezett dísztermében.

Alakuló ülést tartott Komárom-Esztergom vármegye közgyűlése
Alakuló ülést tartott Komárom-Esztergom vármegye közgyűlése október 2-án
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Ezután Lusztig Péter korelnök felkérte Németh Tamást, a Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökét, hogy értékelje a június 9-i önkormányzati választások eredményét, és a képviselők mindegyikének további jó munkát kívánt. A szót Veres Zoltán vármegyei jegyző vette át, aki eskütételre, ezt követően pedig az esküokmányok aláírására kérte a testületben helyet foglaló 14 politikust. Öten maradtak a régi testületből (Borsó Tibor, Gyuga Mihály József, Popovics György elnök, Zoltai Dániel és Vajda Bence), akiket új mandátummal rendelkezők követnek: Ábrahám Barnabás, Bánhidi László, Hégli Krisztián Zoltán, Kaszás Tamás, Lantos János, Lusztig Péter, Nunkovics Tibor, Salkovics Róbert, Tarr-Pintér Dániel Róbert, valamint Vuts Norbert.

Alakuló ülést tartottak a Megyeházán
Popovics György elnök gratulál az alelnököknek
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A hivatalosan megalakult testület első napirendként tárgyalta az elnök személyét, aki titkos szavazással és minősített többséggel (10 igen, 2 nem mellett) újra Popovics György lett – a Fidesz frakció javaslatára.  A régi-új elnök nagy örömmel szólt ismét Komárom-Esztergomhoz.

– Kilencedik alkalommal lehetek tagja a vármegye közgyűlésének és ötödször tehetem le a közgyűlés vezetésére szóló esküt. Komárom-Esztergom a legkisebb, de a legszebb vármegye, és ennek hűen dolgoztam, dolgozom és teszem azt a jövőben is – mondta Popovics György, majd sok szeretettel gratulált minden képviselőtársának.

Alakuló ülést tartottak a Megyeházán
A díszterem előtt az összes képviselő felsorakozott egy fotó erejéig
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Alakuló ülés három alelnökkel

Ezt követően a tiszteletdíjakról, és további tisztségviselők személyéről döntött a grémium, majd felálltak a bizottságok is. A képviselők három alelnököt választottak. Főállású alelnök maradt Borsó Tibor, társadalmi megbízatású alelnökként Romanek Etelka és Szerencsés Gergely István tehette le az esküt.

Listáról a közgyűlésbe

A június 9-ei önkormányzati választáson tizenöt tagot lehetett a listákról megválasztani a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlésbe. Ennek alapján a FIDESZ-KDNP nyolc képviselőt, A Mi Hazánk Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom két-két képviselőt, a Közös Erővel a Megyénkért Egyesület egy képviselőt küldhetett a grémiumba. A megválasztottak közül tizennégyen voltak jelen a megyeháza zászlótermében, és tették le az esküt délelőtt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában