Alapkőletétel

2 órája

18 milliárdos esztergomi beruházás: letették az alapkövet

A Thai President Food egyetlen európai gyára Esztergomban van, ennek a kapacitását bővítik a beruházással, amelyhez az állam is hozzájárul. Az alapkő ma a helyére került.

Kemma.hu

Mint korábban megírtuk, a Thai President Foods esztergomi tésztagyárának bővítését jelentette be nemrég Szijjártó Péter külügyminiszter. A 18 milliárd forintos beruházásban a gyárat, és ezzel a kapacitást bővítik.

Mint Erős Gábor országgyűlési képviselő Facebook-oldalán beszámolt róla: ünnepélyes keretek közt letették az új épületrész alapkövét. Mint hozzátette: Külön öröm, hogy a térségben az élelmiszeripar is fejlődésnek indult, ami egy üde színfolt a helyi gazdaságban.

A beruházást a magyar állam kétmilliárd forinttal támogatja, ezzel hozzájárulva 80 új munkahely létrehozásához. Az eseményen részt vett dr. Alberti Péter, Esztergom alpolgármestere is. 

Egyetlen európai gyára a cégnek

A több mint ötven éve működő társaság magyar érdekeltség, a Thai President Foods (Hungary) Kft. 45,3 millió eurós kapacitásbővítő és logisztikai fejlesztési projektet indított a 2013-ban alapított esztergomi üzemben.  

Az anyavállalat egyetlen európai termelő egységében zajló  beruházás első lépéseként napelemes tetőszerkezettel fedett csarnokot emelnek, amelyben a következő ütemekben fűszergyártó központot építenek ki, telepítenek két új gyártósort és a raktározási kapacitást is növelik.

A 2026-ig tartó fejlesztés révén már nem lesz szükség többé a csaknem 9000 kilométerre fekvő Thaiföldről Európába szállítani a kontinensen értékesíteni tervezett termékek alapanyagait, és a liszttől a csomagolóanyagokig a szükségletek legnagyobb részéről magyar partnerekkel együttműködve gondoskodnak, áll a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság honlapján.

Az 1972-ben alapított Thai President Foods az instant tésztaételek gyártásának és értékesítésének világszerte egyik legnagyobb szereplője. Termékei – köztük a Mama és a Thai Chef márkájú instant ételek, elsősorban tészták és levesek – 68 országban érhetőek el.

A magyar érdekeltség mindenekelőtt a skandináv és nyugat-európai piacra termel, tavaly 6,27 milliárd forint árbevételt ért el és átlagosan 131 főt foglalkoztatott. A beruházással az esztergomi munkahelyek száma is emelkedik, várhatóan nyolcvannal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!