2 órája
Sült vagy főtt gesztenye otthon, házilag? Itt a tökéletes recept!
Az ősz és a tél hangulatához hozzátartozik a sült gesztenye páratlan zamata, illata. A frissen sütött forró csemeg ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul, hogy egy-egy hűvösebb este feledhetetlenné váljon. Mutatjuk a legfontosabb trükköket, hogy tökéletes legyen a gesztenye sütése sütőben, de a gesztenye főzésére is kitérünk.
A már jól ismert gesztenyeillat kétség kívül az ősz beköszöntével érezhető leginkább az árusok sorai között. A sült gesztenyét sokan szeretik, de talán azt már kevesen tudják, hogy ez a csemege otthon is elkészíthető, méghozzá fillérekből. Ebben segítünk most. Gesztenye sütése sütőben: legyél te is mesterszakácsa a témának a Kemma.hu-val! A fortélyokat a mindmegette.hu oldaláról lestük el!
Gesztenye sütése sütőben: csak a legjobb darabokból!
Gesztenye sütése sütőben? Sült gesztenye házilag? Bizony, nem ördöngősség, csak figyeljünk arra, hogy a legfontosabb, hogy mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, érzetre nehéz, nem kongó szemeket választani, amelyeken nincsenek lyukak. A magyar gesztenye is nagyon finom és jól süthető, ám ha engedi a pénztrácánk, megkóstolhatjuk a valamivel drágábban kapható olasz változatát is.
A gesztenyesütés alapköve: a csemege megfelelő előkészítése
A gesztenyéket a sütés előtt vagdossuk be. Mivel fényes, kemény felületükön könnyen megcsúszhat a kés, óvatosan, körültekintően vágjuk be a héjukat. Van, aki csak néhány keresztirányú vágást ejt a szemeken, s vannak, akik egyenesen félbe vágják a gesztenyéket. Valójában rajtunk múlik, melyik módszert választjuk, hiszen egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. A bevágott gesztenyéket legalább fél órára (de hagyhatjuk hosszabb időre is) áztassuk vízbe. Ennek köszönhetően puhábbak lesznek a szemek a sütést követően, és a hibás, férges darabokat is könnyedén kiválogathatjuk, hiszen azok áztatás közben a víz felszínére jönnek. Ezeket a szemeket érdemes kidobni.
A sült gesztenye receptje
Ahhoz, hogy a sütőben sült gesztenye tökéletesen átpiruljon, a sütőt melegítsük elő 200-220 fokra. A beáztatott gesztenyéket sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük, majd toljuk a tepsit a forró sütőbe, és addig süssük, amíg a bevágások szépen szétnyílnak, a gesztenyék pedig megpirulnak. Nagyjából 35-45 perc szükséges, hogy tökéletesen átsüljenek a szemek. Érdemes a sütés lejárta előtt kivenni a sütőből egy darabot, és késsel félbevágni. Ha szép kéreg sült rá, a közepe ugyanakkor puha, akkor szinte biztosan jó munkát végeztünk.
A gesztenye sütése airfryerben is lehetséges, A légsütőben 15-20 perc alatt, 200 fokon készülhet el az őszi csemege.
A gesztenye héját így tudod könnyedén leszedni:
- Ha azt szeretnénk, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon, akkor érdemes a bevágott és beáztatott szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni, s így sütni.
- Ha nem szeretnénk sokáig sütni, akkor használhatjuk a mikrohullámú sütőt, ebben nagyjából 6-7 perc alatt elkészíthető a gesztenye, bár kétségtelenül nem ugyanolyan lesz az eredmény, mint sütőben sütve.
- A sütő aljára elhelyezhetünk egy tepsiben kétujjnyi vizet, amely a sütés közben kellő mennyiségű párás levegőt biztosít, így egészen biztosan puhára sülnek a gesztenyék.
- Sütés közben a gesztenyékre spriccelhetünk kevés vizet, ez is segíthet, hogy a héját könnyebben el tudjuk távolítani.
- A megsült gesztenyét körülbelül 10 percre nejlonzacskóba csomagolhatjuk, ugyanis a gesztenyéből távozó párának köszönhetően könnyebben lejön a héja.
Főtt gesztenye recept
Sült gesztenye sütőben vagy airfryerben is készülhet, ahogy azon már végigmentunk cikkünkben, de ne feledjük: a főtt gesztenye is isteni csemege lehet. Ennek is megvan a trükkje. Mi most egy receptet hoztunk, de a Mindmegette oldalán további tanácsok is elérhetőek a témában.
A gesztenye főzése során egy közepes lábosban vizet forralunk, úgy, hogy ellepje a bevagdosott gesztenyéket. Ezeket akkor tegyük be, amikor a víz forr, majd csökkentsük a hőmérsékletet közepes fokozatra. 25-30 percig főzzük őket, villával és késsel elelnőrizve, hogy a belsejük megpuhult-e. Ha könnyen átszúrhatóak, készen vannak.
Bónusz: sütőtök sütése
A közelmúltban bemutattuk már a legegyszerűbb és legjobb tippeket a sütőtök sütése kapcsán, de sütőtökös recepteket is hoztunk olvasóinknak.