2024.10.26. 17:08
Egyszerű sütőtökös receptek: a gyerekek garantáltan imádni fogják
A Tatai Csillagsziget Bölcsődében TÖKéletes családi napot tartottak. A kézműveskedésben megéhezett gyerekek pedig sütőtökös finomságokat majszolhattak. A legfinomabb sütőtökös recepteket most ti is kipróbálhatjátok!
Ismét kitettek magukért a Tatai Csillagsziget Bölcsőde dolgozói. A kisgyermeknevelők különleges őszi és tökös kézműves foglalkozást szerveztek a gyerekeknek és családjuknak. A főzőkonyhában pedig igazi finomságok készültek az ősz egyik legkedveltebb zöldségéből. A sütőtökös recepteket pedig most elhoztuk nektek.
Fekete Éva, az intézmény vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy minden évben megrendezik a tökös családi napot, ami egy jó ismerkedési lehetőség a családoknak is. Illetve a gyerekek a testvéreikkel és a szüleikkel közösen tölthetnek egy kellemes délutánt. Az apukák segítségével szép faragott tökök készültek, a kisebbek pedig papírból vágtak, ragasztottak töklámpást és ajtódíszt.
A legfinomabb sütőtökös receptek
Aki megéhezett a sok munkában, az sütőtökös pite, pogácsa, és sajtkrém közül is választhatott, illetve sütőtökös italturmixot és tökmagos kalácsot kóstolhatott. A finomságoknak pedig hatalmas sikere volt, így a bölcsőde élelmezésvezetőjétől a Kemma.hu el is kérte a recepteket. A szakácsok szerint könnyen elkészíthető az összes csemege a siker pedig garantált.
Sütőtökös sajtkrém:
- 100 gramm vaj
- 100 gramm vajkrém
- 0,5 kilogramm sült sütőtök
- 100 gramm reszelt sajt
- pici só
A vajat és a margarint habosra keverjük ebbe megy a reszelt sajt, majd a sütőtököt adagoljuk hozzá, nem biztos, hogy az összes sütőtök kell bele.
Sütőtökös pogácsa:
- 2 dekagramm élesztő
- 1,5 deciliter tej
- 1 teáskanál cukor
- 40 dekagramm sült tök
- 50 dekagramm liszt
- 1 darab tojás a tetejére kenéshez
- 35 dekagramm vaj
- tört tökmag a tetejére, vagy reszelt sajt
A kelt tésztát elkészítjük, körülbelül fél órát állni hagyjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk 4 részre hajtjuk, és újabb fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 1 centiméter vastagra kinyújtjuk, szaggatjuk, tojással lekenjük tökmagot vagy sajtot szórunk a tetejére és 180 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük.
Sütőtökös pite:
Töltelék:
- sütőtök 2 kilogramm, sütve
- 5 darab tojás habbá verve fehérje és sárgája
- 1 evőkanál fahéj
- 1 negyed kanál gyömbér
- 5 kanál vaníliás pudingpor
- kevés porcukor – ízesítésnek igény szerint
A felvert tojásfehérjéhez adagonként a többi hozzávalóval együtt kikeverjük a pudingport belekeverjük és ízlés szerint édesítjük a porcukorral.
Pite tészta:
- 0,5 kilogramm RAMA
- 1 kilogramm liszt
- 5 darab tojás
- 0,4 dekagramm porcukor
- 0,4 dekagramm tejföl
- 2 darab sütőpor
Linzer/pite tésztát készítünk, a tésztát pihentetjük egy éjjelen át, de minimum 4-5 órát. Lisztezett deszkán 2 részre osztjuk olajozott tepsi aljára tesszük az egyik adagot kinyújtva, ebbe halmozzuk a tölteléket, majd lefedjük a másik adag tésztával. A tetejét picit megszurkáljuk. 160 fokos sütőben 30-35 percig, vagy tű próbáig sütjük.
Tökmagos kalács:
Tészta:
- 1 kilogramm liszt
- 450 gramm margarin
- 4,5 deciliter tej
- cukor az élesztőhöz
- 6 dekagramm élesztő
- 3 tojás
- pici só
A fenti összetevőkből kelt tésztát készítünk, majd kinyújtjuk fél ujjnyi vastagra és megkenjük a töltelékkel, amit feltekerünk rúd formába. Lekenjük tojással és mehet a sütőben légkeverésen 160 fokon körülbelül 30-35 percre.
Őszi Töltelék:
- 45 dekagramm tökmag
- 45 dekagramm cukor
- 3 tojás a kenéshez
100 gramm olvasztott margarin hogy a cukros tökmagos massza összeálljon kenhetővé. A tökmagot lepirítjuk, ha kihűlt kávédarálóban megőröljük, majd összekeverjük a cukorral és olvasztott margarinnal. Mehet a kinyújtott tésztára. Ebből a mennyiségből 6 rúd lesz.