Recept

2 órája

Sütőtök sütése sütőben: íme a trükk a tökéletesen édes elkészítéshez!

Ha ősz, akkor bizony sütőtök. Hiszen enélkül nem telhet el egy őszies időszak sem. Sokan, sokféleképpen szeretik ezt az ételt, de a legtöbben valószínűleg csak felszeletelve bedobják a sütőbe, és már készen is van az édes, krémes finomság. A Mindmegette.hu segítségével most megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb és legjobb a sütőtök sütése sütőben.

Kemma.hu

Sokan talán nem is tudják, de a sütőtök maga a megtestesült egészség : magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, gazdag vasban és kalciumban. Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre. Mivel a sütőtök kalória tartalma alacsony, gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, így érdemes kihasználni a szeptembertől januárig tartó szezonját. Bár rengetegféleképpen elkészíthető, a legegyszerűbb és egyben legjobb formája szimplán felszeletelve, sütőben gyors megsütve. A Mindmegette.hu sütőtök receptje szerint így lesz tökéletes a sütőtök sütése sütőben.

sütőtök, sütőtök sütése sütőben, recept, mindmegette
Sütőtök sütése sütőben még sosem volt ilyen egyszerű!
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Melyik válasszuk? nem tök mindegy!

Mint azt a Mindmegette.hu oldalán olvashatjuk, az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:

  • Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.
  • Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.
  • Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.
  • Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.
  • Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

Sütőtök sütése sütőben: íme, a tökéletes recept

  1. A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk.
  2. A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.
  3. A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük.
  4. Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10-15 percig.
  5. A fóliát levesszük, és további nagyjából 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.
  6. Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is.

További receptek a Mindmegette ajánlásával

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában