Tünetek

2024.09.04. 06:50

Rajtra kész a parlagfűszezon - érdemes hallgatni az allergológusra

A parlagfű pollenjei magas, néhol már extrém magas koncentrációban van jelen a levegőben. Legalább is a pollentérkép adatai ezt mutatják, az allergológusok véleménye szerint a hónap közepe felé már lefelé fordul a kellemetlen tünetekkel járó pollen-görbe.

Kemma.hu

Nagyon erős – mondja dr. Viczián Magdolna tatabányai allergológus az idei pollenszezonról. A szakember tanácsát megfogadva könnyebb lesz átvészelni az előttünk álló hónapokat.

Pollenszezon kezdődik
Pollenszezon kezdődik hamarosan, nem árt felkészülten várni
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Bár a parlagfű szezonja általában augusztus közepére esik, nem árt felkészülni még a gyom virágzás előtt. A tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A parlagfűre érzékenyeknél már erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

– Aki allergiás vagy asztmás, a lakásban gyakori nedves portörléssel, mosással el tudja távolítani a pollenszemeket – mondja a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórházban dolgozó szakember, aki szerint, ha tüneteket tapasztalunk, érdemes szakorvoshoz fordulni. Azt is elmondta, tanácsos a szálló pollenek miatt csukott ablaknál aludni, szellőztetni inkább a hajnali órákban érdemes. – Autóban ajánlott a légszűrő, a pollenszűrő használata, és a felhúzott ablakok. A tünetek csökkentésére jók a klímaberendezések is, azonban figyeljünk oda, hogy rendszeresen legyenek tisztítva. Az allergiaellenes gyógyszereket kezdjük el már július végén szedni, így az allergiás gyulladás a nyálkahártyákban nem tud nagyon felerősödni – tette hozzá.

A növény irtása nagyon fontos. A vágáskor fennáll a veszélye annak, hogy oldalhajtást ereszt a növény és tovább burjánzik az allergiát kiváltó gyom – árulta el dr. Viczián Magolna, majd elmondta azt is, hogy a parlagfű pollenjei nagyon könnyűek, ezért akár 70 kilométerre is elviheti a szél a több ezer pollent.
Szerinte a légköri mozgások szétrobbantják a pollenszemeket, amik méretük miatt egészen mélyre is juthatnak a szervezetben. Tehát nemcsak a légutakban tapadnak meg, hanem egyenesen a tüdőbe is kerülhetnek. Mint mondja, hatékony ilyenkor a terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete. 

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

Pollenszezon: nem árt felkészülni

A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét, ami egyben a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége is. A lakosságtól a parlagfű pollenterhelés csökkentése érdekében az észlelt parlagfüves területeket lehet jelezni a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában