Lehetőség

2024.09.09. 11:20

Lehet, hogy Oroszlányé lesz a majki remeteség?

Első pillantásra kecsegtető lehetőség egy forintért megszerezni egy műemléképület pályázati anyagát. Az úgynevezett kastélytörvény azonban minden hatálya alá tartozó vár és kastély esetében szigorú fenntartási és üzemeltetési feltételeket ír elő a pályázóknak, így az Oroszlányhoz tartozó majki remeteség is okozhat némi fejtörést annak, aki pályázik rá.

Baranyai Mihály

Amint arról lapunk is írt, júliustól hatályos az úgynevezett kastélytörvény, vagyis a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló 2024. évi XXXII. törvény. Ennek értelmében első körben 48 állami tulajdonú vár és kastély tulajdonjogának ingyenes átruházására lehet pályázni − tájékoztat erről a Világgazdaság. Szeptember első hetétől három Komárom-Esztergom vármegyei kastély, illetve kúria érintett, köztük a majki remeteség és a hozzá tartozó Eszterházy-kastély. Lapunk megkérdezte erről Oroszlány jelenlegi és leendő polgármesterét is.

Lehet, hogy egészen Oroszlányé lesz a Majki remeteség?
Lehet, hogy egészen Oroszlányé lesz a Majki remeteség?
Fotó: Flajsz Péter  / Forrás: 24 óra

A Világgazdaság kitér arra is, hogy Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az 1990-es évektől több környékbeli országban visszaszolgáltatták a kastélyokat korábbi tulajdonosuknak, Magyarországon azonban állami kézben maradtak. Az államtitkár szerint a száznál is több állami tulajdonú kastélyból 13-14-ben történtek felújítások, de teljes körű felújítás sehol nem történt. Sajnos a felújított kastélyoknál sem látható működőképes modell a fenntartható üzemeltetésre.

Az építési és közlekedési miniszter végrehajtási rendelete alapján a pályázati dokumentáció díja magánszemélynek és cégeknek tízmillió forint, az önkormányzatoknak, egyházaknak és nemzetiségi önkormányzatoknak pedig 1, azaz egy forint.

Milyen kötelezettségekkel jár a majki remeteség?

A törvény szigorú feltételeket szab az új tulajdonosnak, amely a települési önkormányzat is lehet, például a műemlék tíz éven belüli felújítását és harminc évre szóló üzleti tervet, továbbá azt, hogy az év legalább háromszáz napján fogadjon látogatókat. A jogalkotó nyilvánvalóan a magántőke szerepvállalását is várja. Felvetődik a kérdés: a magántőke mekkora érdeklődést mutat majd? De akad más fontos kérdés is.

Pályázik-e a városvezetés a majki remeteségre?

Kérdésünkre Lazók Zoltán, Oroszlány jelenlegi polgármestere lapunknak azt felelte, hogy ezt a kérdést már a következő ciklus városvezetése fogja eldönteni.

– Egyértelművé teszem, hogy polgármesterségem első lépése az lesz, hogy kikérjük a pályázati dokumentációt és komolyan foglalkozunk a kastélytörvény adta lehetőséggel – írta Takács Károly, megválasztott polgármester.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában