Múltidézés

2 órája

Interaktív fotók: ennyit változott a tatai harangláb és Vaszary-iskola csaknem 65 év alatt

A tatai harangláb és a Vaszary Általános Iskola rengeteget változott a több mint 60 éves történelme során. Akkor és most sorozatunkban most megmutatjuk, mennyit változott Tata belvárosa és környezete csaknem 65 év alatt.

Kemma.hu

Akkor és most sorozatunkban egy-egy interakítv fotóval mutatjuk meg Komárom-Esztergom vármegye ismert helyszíneit, épületeit. A képek mellé pedig rövid helytörténeti áttekintést is adunk. 

Akkor és most Esztergom belvárosa majd 85 év különbséggel. Olvass tovább a teljes, interaktív képhez!
Akkor és most Esztergom belvárosa majd 85 év különbséggel. Olvass tovább a teljes, interaktív képhez!

Ahogyan a Vaszary János Általános Iskola oldalán is olvashatjuk, az iskola története az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor az Esterházy téren (ma Országgyűlés tér) egy földszintes épületben működött a hat évfolyamos Állami Elemi Iskola. A 19-20. század fordulóján a leánygyermekek oktatása érdekében létrehozták a Polgári Leányiskolát, amely 1903-ban nyílt meg Trojkó György Uri utcai házában (ma Rákóczi utca). 

A Tóvárosi épület lebontása után egy új, modern iskola épült, amelyben az 1905-1906-os tanévben indult meg a tanítás. A világháborúk időszakában az iskola tantermeinek egy része katonai kórházként működött. A háború alatt, 1919 és 1924 között, az iskolában Erdészeti Szakiskolát is működtettek, amelyet 1885-ben alapítottak Temesvár-Vadászerdőn. 

A háború után a hazafias nevelés és a kultúra fellendítése vált a fő célkitűzéssé, ennek érdekében új tantárgyként bevezették a gyorsírást is az olyan klasszikus tantárgyak mellett, mint a hittan és a testnevelés. A második világháború alatt az iskola ismét katonai célokat szolgált, ezúttal fiatal katonák szálláshelyeként. Az orosz hadsereg hadikórházat alakított ki az épületben, amely súlyosan megrongálódott, amikor 1945. január 11-én öt bomba esett rá. 

Az iskola sorsa 1948-ban államosítással megváltozott, ekkortól 2. Sz. Általános Iskola néven ismert. 1961-ben felvette Vaszary János híres festőművész nevét, aki gyakran tartózkodott tatai villájában. Az ő portrészobrát Szabó Tamás szobrászművész készítette, amelyet 1993-ban avattak fel az iskola előcsarnokában.

Akkor és most sorozatunk további részei:

Képes történelem podcast-sorozatunk is kihagyhatatlan! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában