Döntés

3 órája

Ez fájni fog a tataiaknak: megemelték a helyi adókat

Utoljára ült össze Tata leköszönő képviselő testülete, hiszen októberben már az új, júniusban megválasztott képviselők döntenek a város ügyeiről. Azonban még szeptemberben is születtek fontos döntések, többek között a helyi adókról is.

Kemma.hu

Miután Michl József utoljára köszöntötte a búcsúzó képviselőket a szeptemberi testületi ülésen rátértek a napirendekre, aminek első része a költségvetés módosítása volt, illetve a helyi adók változása.

Utoljára ült össze Tata leköszönő képviselő testülete, hiszen októberben már az új, júniusban megválasztott képviselők döntenek a város ügyeiről. Azonban még szeptemberben is születtek fontos döntések, többek között a helyi adókról is.
A búcsúzó képviselők utolsó testületi ülésén az helyi adókról is döntöttek
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Ebben a kisebb korrekciók mellett többek között szerepelt az a 2 milliárd forintos folyószámlahitel is, amit a város minden évben megigényel. Az előterjesztés szerint a tatai képviselő testület felhatalmazta a polgármestert, hogy megkösse a bankkal a 2025. január 1-jétől december 31-éig tartó, átmeneti likviditási feladatok megoldására biztosított folyószámlahitelről szóló szerződést. 

Döntöttek a helyi adókról is

Második pontban szintén pénzügyekről döntöttek a képviselők, azonban itt már a helyi adók emelése volt a téma. Bár több ellenvélemény és tanács is elhangzott és az elmúlt héten a bizottságokban is nagy vitát generált az előterjesztés, a képviselők többsége végül jóváhagyta a döntést.

Ezek az adók emelkednek jövőre Tatán:

  • A telekadó: 110 ft/m2 - ről, 170 ft/m2-re
  • Az építményadó: 1500 ft/m2-ről, 2950 f/m2-re
  • Az idegenforgalmi adó: 500 ft/éjszakáról, 800 ft/éjszakára

Az előterjesztések között szerepelt a város vízgazdálkodási programja aminek része a város csapadékvízelvezetésének a fejlesztése, illetve környezetvédelmi terve is, ami figyelembe veszi a jelenlegi és jövőbeli ökológiai, gazdasági és társadalmi kihívásokat is. Michl József a testületi ülésen kiemelte, hogy ezek a mostani döntések nincsenek kőbe vésve. Ha az új testületnek van jobb javaslata, vagy előterjesztése, akkor természetesen azt is meg fogják vitetni. Azonban a most meghozott döntések egy jó alapot adnak a kiinduláshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában