Elszaporodtak

2 órája

Évente tíz patkányirtás is kevés Tatabányán? Itt a válasz

Egyesek szerint brutális mértékben megnőtt a rágcsálószám a városban, mások szerint viszont nem kell tartani patkányinváziótól. Támadás is történt már, de a téma csak most került napirendre. A tatabányai polgármester a lakosok segítségét kéri.

Kemma.hu

Brutális mértékben megszaporodtak a rágcsálók Tatabányán, a szakemberek szerint viszont nincs patkányinvázió a városban. A lakosok rendre beszámolnak a közösségi felületeken arról, a város melyik területén és melyik napszakban találkoztak a rágcsálókkal. Sőt, támadás is történt már. Elkerülhetetlen a patkányirtás.

Patkányirtás Tatabányán
Patkányirtás miatt ültek tárgyalóasztalhoz az érintettek
Forrás: GettyImages

A videók, a fotók, a lakossági észrevételek és a képviselői felhívások célt értek. Portálunk is több ízben foglalkozott a közéleti témával, szeptember elején küldött e-mailben történt megkeresésünkre a mai napig nem érkezett válasz a tatabányai önkormányzattól.

Annyi változás történt az ügyben, hogy Szücsné Posztovics Ilona polgármester a közelmúltban egyeztetett a rágcsálóirtásért felelős szervezetekkel. A tárgyaláson részt vettek az Arzén Kft., az ÉDV Zrt., a MOHU Zrt. és a társasház képviselők közül a Larix Kft. szakemberei is.

A településvezető a facebook-posztban írt arról, hogy az Arzén Kft., amely a velük kötött szerződés alapján a város közterületein és a csapadékvízelvezető-hálózatban végzi a rágcsálóirtást, az idén 6 alkalommal végeznek megelőző jellegű irtást, és bejelentések alapján a fertőzési gócpontokat felszámolását 48 órán belül megkezdik. Ezzel szemben az ÉDV Zrt. évente 4-szer végez irtást a szennyvízcsatornákban, és eseti jelleggel kezelik a bejelentett gócpontokat. Arról, hogy mindebből hány teljesült, nem tudni.

A patkányirtás felsőfoka

A tárgyalás arra is jó volt, hogy megtudtuk, a patkányészlelések száma Tatabányán csak kis mértékben növekedett, tehát kijelenthető, hogy patkányinvázió nincs a városban. A sikeres irtás érdekében azonban elengedhetetlen a lakosság közreműködése. Szücsné kéri a lakosság együttműködését, hiszen - idézet következik - csak közös erőfeszítéssel tehetjük a rágcsálóirtást eredményesebbé! Ezek szerint:

  • Tartsák be a közterületen történő állatetetés tilalmára vonatkozó rendelkezéseinket. Ne etessék a kisállatokat közterületen, mert ez élelemforrást jelent a patkányok számára is.
  • Tartsák tisztán a hulladéktárolók környezetét, a kiszóródó élelem vonzza a rágcsálókat. 
  • A társasházak gondoskodjanak az épülethez tartozó szennyvízcsatorna szakasz felújításáról, karbantartásáról, hogy a patkányok ne juthassanak be az épületekbe.
  • Az önkormányzat is intézkedik a rágcsálók visszaszorítása érdekében, a megelőző irtások számát hatról nyolcra növeljük, erősítjük az együttműködést az ÉDV Zrt.-vel és a társasházakkal, valamint továbbra is biztosítjuk a hulladéktárolókon kívül elhelyezett szemét elszállítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában