Figyelem

2024.09.04. 12:00

Hamarosan komolyabb földrengés várható Magyarországon a kutató szerint

Minden oroszlányi emlékszik a 13 évvel ezelőtti alkalomra, amikor a várost egy 4,7-es erősségű földrengés rázta meg. A természeti katasztrófák a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban érhetik el országunkat, így akár további földrengés is megrázhatja szűkebb hazánk területeit.

Kemma.hu

Magyarország egy közepesen aktív zónában van a földrengésveszély tekintetében. A Beol.hu beszámolója szerint Kalmár Dániel, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vezető kutatója nem túl biztató előrejelzésekkel szolgált. A földrengések veszélye erejükben és kiszámíthatatlanságukban rejlik. 

A földrengésveszély mértéke vármegyénkben magas
A földrengésveszély mértéke vármegyénkben magas
Forrás: foldrenges.hu

Nő a földrengések száma

A szeizmiológiai intézet úgy döntött, hogy közösségi oldalán havonta közzéteszi a hazai földmozgásairól szóló statisztikát. Korábban beszámoltunk arról, hogy júliusban 42 természetes eredetű földrengést regisztrált a az intézet. Legutóbbi közleményük alapján augusztusban összesen 81 darab földrengés pattant ki hazánkban.

Utoljára 1956-ban, Dunaharasztiban volt ötösnél nagyobb erősségű földrengés. Kalmár Dániel szeizmológus szerint 50-70 évente fordulhat elő Magyarországon egy-egy ilyen erejű földmozgás, ám a pontos időpontot lehetetlen előrejelezni. Az adatközpontba jelenleg 47 mérőállomásról futnak be folyamatosan online az adatok. Az állomások közül 15 a magyar szeizmológiai állomáshálózat állandó részeként működik, ám ezeken felül az AdriaArray program keretében 32 ideiglenes állomás is figyeli a kőzetlemezek mozgásait. A folyamatosan érkező adatoknak köszönhetően ha szükségesnek ítélik a komolyabb intézkedést, akkor időben riasztani tudják a katasztrófavédelmet. 

Emlékezetes volt a lemezmozgás

Hazánkban egyébként a Komárom-Oroszlány-Berhida vonalon pattan ki a legtöbb földrengés, Oroszlányon 2011 január 29-én 18 óra 41 perckor 4,7-es erősségű földrengést észleltek. A földmozgás következtében több magas házon hajszálrepedések jelentek meg, régi épületek kéményei sérültek meg, de az otthonát senkinek sem kellett elhagynia.

A szakértő véleménye szerint az ehhez hasonló rengések 5-10 év közötti gyakorisággal fordulnak elő hazánkban.

Noha a lemezmozgások pontos idejét előrejelezni nem lehet, a veszélyhelyzetre felkészülhetünk azzal, hogy megtanuljuk mit tegyünk ilyen esetben. 

Mit tegyünk földrengés esetén

A szakemberek tanácsa szerint legjobb, ha az épületen belül fedezékbe bújunk, szabadtéren pedig eltávolodunk az építményektől.

A fedezékünk lehet stabil asztal, ágy, ajtókeret; ezek hiányában a szoba sarkát is használhatjuk

– mondta Kalmár Dániel szeizmológus.

A lényeg, hogy olyan búvóhelyet válasszunk, ahol elkerülhetjük, hogy tárgyak vagy a vakolat essen a fejünkre. Szabadtéren távolodjunk el az épületek közeléből, legalább azok magasságával megegyező távolságra. Csak így kerülhetjük el jó eséllyel a lehulló épületelemek, tetőcserép, kéménydarabok okozta súlyos sérüléseket.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában