Kivitelezés

2024.08.01. 06:40

Útjavításokról fog szólni az idei év hátralévő része, ellepik az utakat a munkagépek

Országszerte dübörögnek a munkagépek, új aszfaltréteget kapnak a rossz állapotban lévő útszakaszok. Vármegyénkben is zajlanak útfelújítások a Magyar Falu Program keretében.

Walczer Patrik

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a hazai mellékutak állapotának javítása. Az említett kivitelezési munkálatokra a kormány a Magyar Falu Program keretében idén is biztosítja a forrásokat – olvasható a program hivatalos oldalán. Mint írják, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel megkötött támogatási szerződés értelmében az összeg már a közútkezelő társaság rendelkezésére áll.

Országszerte dübörögnek a munkagépek, új aszfaltréteget kapnak a rossz állapotban lévő útszakaszok. Vármegyénkben is zajlanak útfelújítások a Magyar Falu Program keretében.
A nagysápi útfelújítás is a Magyar Falu Program keretében valósult meg.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Ebből a keretből mintegy 132 kilométernyi útszakaszon lesz nagyfelületű burkolatjavítás, a kivitelezés összesen 65 helyszínt érint országszerte. A Magyar Falu Program 2019-es indulása óta, a falusi útalap keretében 4000 kilométernyi alsóbbrendű útszakasz újulhatott meg. Vármegyénkben is számos példát láthatunk erre, például a Magyar Falu Program keretében a csolnoki főút is új burkolatot kapott az elmúlt években. A program kiemelt célja a kistelepülések közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, az útjavítás mellett belterületi utcák, járdák, kerékpárutak építése, felújítása is megtörtént. A kormány erre a célra több mint 380 milliárd forintot fordított. Emellett a program révén a Magyar Közút Zrt. megduplázta saját gépláncainak számát, melyekkel még nagyobb hatékonysággal végezhetik az utak karbantartását.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében több projektjük is van az idei évben. A 82117-es számú csatkai bekötőút 3250 méter, az 11131-es számú nagysápi bekötőút 1286 méter hosszan újult meg, az 1124-es Őrisáp-Bajót összekötő úton egy 2450 méter hosszú szakasz kapott új burkolatot. Ősszel a 82116-os jelű Hánta bekötőút esetén bár a munkavégzés megkezdődik, a teljes szakasz 2025-ben fog elkészülni, összesen 4522 méter hosszú szakaszt érint a felújítás. Emellett a 8146-os Nagyigmánd-Tárkány-Ászár összekötő út Nagyigmánd és Tárkány településeket érintő szakaszán összesen 1750 méter hosszú szakaszt látnak el új kopóréteggel. A szakemberek alapvetően a burkolatot újítják fel, de igény szerint az árkokat és padkákat is rendezik, továbbá felfestik az új burkolati jeleket is.

Beruházások
Pécsi Norbert Sándor lapunknak azt is elárulta, hogy az említett projekteken túl is vannak további beruházásaik. Az 1111-es jelű összekötő úton, Esztergomban a Dobogókői út - Petőfi Sándor út - Terézia utca - Kálvária út kereszteződésében zajlik a körforgalom kialakítása. Az ácsi BAMO gyár építéséhez kapcsolódó 8151-es és 81141-es utak felújításának 1. szakasza, jelenleg engedélyezési fázisban van. A 8151-es út Ács – Bábolna összekötő út több mint 1 kilométeres szakaszának felújítása és a 81141-es banai bekötőút 5,3 kilométeres szakaszának újraaszfaltozása is megvalósul.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában