Idegen érdekek szolgálatában

3 órája

Deutsch: a Tisza a bevándorlás mellett és a magyarok ellen szavazott az EP-ben

Magyar Péterék ezt többször is megtették – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP) képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban csütörtökön. Dömötör Csaba, a Fidesz EP-képviselője elmondta: a Tisza Párt Brüsszelhez való igazodása több migrációt, több háborús kiadást jelent és kevesebb pénzügyi támogatást Magyarországnak.

MW

Deutsch Tamás magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a 2025-ös uniós költségvetés EP-szavazásán a Tisza Párt valamennyi EP-képviselője arra voksolt, hogy minél gyorsabban lépjen hatályba az unió polgárai és több kormánya által is elhibázottnak tartott, az illegális migrációt ösztönző uniós migrációs paktum.

DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportjának vezetője az Európai Unió 2025-ös költségvetéséről szóló EP-szavazásról tartott sajtótájékoztatón Strasbourgban 2024. október 24-én
Fotó: Purger Tamás / Forrás: MTI

Tájékoztatása szerint

a Tisza Párt EP-képviselői támogatták azt a javaslatot, hogy az EU tízmilliárd forinttal nagyobb összeget fordítson az unióba érkezett migránsok közvetlen ellátására.

A Tisza Párt EP-képviselőinek támogató szavazatával az EP olyan javaslatot is elfogadott, amely helyénvalónak ítéli, hogy Magyarország súlyos büntetést kapott az Európai Unió Bíróságától, továbbá kimondja: helyes megbüntetni Magyarországot 200 millió euróval, amiért nemet mondott az illegális migrációra, valamint jogi és műszaki határzár alkalmazásával nem engedett be migránsokat az ország és az unió területére.

A Tisza Párt valamennyi EP-képviselője ezen felül leszavazta azt a javaslatot, hogy Magyarország kétmilliárd eurónyi támogatást kapjon a déli határokon felállított határkerítés költségeinek fedezésére.

„Látható: nem beszél a levegőbe Magyar Péter, amikor azt mondja, a brüsszeli elvárásokat teljesítve le kellene mondani Magyarország szuverenitásának egy pici részéről” – fogalmazott.

A politikus közölte, a Tisza Párt EP-képviselői szavazataikkal ezen elképzelést már gyakorlatba ültették, készek teljesíteni azt a brüsszeli elvárást, mely szerint Magyarországot bevándorlóországgá tennék, áterőltetve az illegális migránsok beengedését. „Mi ezt nem engedjük, Magyarország nem lesz bevándorlóország, a Tisza Párt ezen törekvését meg fogjuk hiúsítani” – jelentette ki Deutsch Tamás.

Dömötör Csaba, a Fidesz EP-képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta: nem ez az első eset, hogy a Tisza Párt EP-képviselői olyan kezdeményezéseket támogatnak, amelyek alapjaikban ellentétesek Magyarország érdekeivel.

Szavai szerint

a Tisza Pártnak saját elmondásuk szerint is kötelesége igazodnia az Európai Néppárt (EPP) álláspontjához.

A Tisza Párt Brüsszelhez való igazodása több migrációt, több háborús kiadást jelent és kevesebb pénzügyi támogatást Magyarországnak. Mindez Magyarország szuverenitásának nem kis részéről való lemondást jelent, hanem olyan károkozást, amit nehezen lehet helyrehozni – jelentette ki.

Akinek számít Magyarország szuverenitása, kultúrájának és pénzügyi önállóságának megőrzése, az csak a Fidesz–KDNP EP-képviselőire számíthat – tette hozzá Dömötör Csaba.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a költségvetési összegek módosításainak szavazása során az európai parlamenti választásokon vereséget szenvedett baloldali többség egy háborús költségvetésre szavazott. Olyan költségvetésre, mely az intézményes politikai zsarolást, a „jogállamisági dzsihád” folytatását, a „genderideológiai, valamint woke őrületet” és a Soros-hálózatot finanszírozza. A Fidesz–KDNP képviselői, a Patrióták Európáért frakcióval összhangban, a tagállamok szuverenitásának védelmében ezeket a módosításokat elutasították – tájékoztattak.

A Patrióták Európáért frakció ugyanakkor számos ponton kiállt Magyarország mellett. Képviselőik sürgetik, hogy a politikai zsarolás miatt visszatartott, Magyarországnak jog szerint járó uniós fejlesztési pénzeket mielőbb fizessék ki. Követelik, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de eddig még ki nem fizetett fejlesztési pénzeket ne lehessen más célokra vagy más országokban elkölteni

– írták.

Az ERASMUS+ és a Horizont Európa programok kapcsán a Patrióták frakciója követeli azt is, hogy az Európai Bizottság vonja vissza azt a diszkriminatív döntését, mellyel kizárta a magyarországi egyetemek, kutatók és magyar diákok részvételét a programokból. Az uniós bizottság döntése óriási károkat okozott a magyar egyetemeknek és diákoknak, versenyhátrányba kerültek európai társaikhoz képest – hívták fel a figyelmet.

Menczer Tamás: Magyar Péter két kézzel kapaszkodik a mentelmi jogába

Magyar Péter korábban azt nyilatkozta, hogy ő nem akar politizálni, mert az még viccnek is rossz lenne – emlékeztetett a Facebookra csütörtökön délután feltöltött videójában Menczer Tamás. A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója hozzátette: a Tisza Párt jelenlegi elnöke e kijelentése után két nappal a politika színpadára lépett, sőt később, bár korábban ez irányú terveit is cáfolta, az Európai Parlamentbe is kiment, a korábban általa kamuállásnak nevezett európai parlamenti képviselőség mégis kellett neki.

Menczer Tamás azt is felidézte, hogy Magyar Péter olyat is mondott, neki nem kell a mentelmi jog, sőt megszüntetné azt. Hozzátette, a tiszás politikus „a telefonlopási ügye” miatt, a korábbi kijelentései ellenére, most mégis „két kézzel kapaszkodik a mentelmi jogába”, és bár saját elmondása szerint akár húsz hónapig is eltarthat, míg az Európai Parlament dönt a sorsáról, ő azt kivárja.

„Szóval most nem siet annyira a mentelmi jog megszüntetésével és eltörlésével kapcsolatban. Ez a kiváló ember vezeti a baloldalt” – összegezte a kérdésben alkotott véleményét a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában