Kemma.hu videó

2024.08.11. 17:44

Falunap a városban: hagyományőrzők és szlovákok ünnepeltek +fotók, videó

Főzőverseny, felvonulás, koszorúzás, díjátadás, valamint fellépők sokasága várta a Szlovák Tájházba és környékére érkezőket a hétvégén. Az oroszlányi falunap vasárnap magyar-szlovák nyelvű istentisztelettel zárult.

Kemma.hu

Huszonkilencedik alkalommal népesült be a hétvégén a Szent Flórián téren felállított sörsátor, hogy a város együtt ünnepelje a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és a Szlovák Önkormányzat közös programját, az oroszlányi falunapot.

Oroszlányi falunap
Az oroszlányi falunap egyfajta tisztelgés a múlt és a szlovák ősök emléke előtt. Ez pedig igaz fellépőkre, vendégekre és az ott élőkre is
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Látványos és programdús volt augusztus 10-e a szlovákok számára Oroszlányban. Több ezer ember fordult meg a kiemelt helyszíneken, úgy mint a tájházban, ahol főzőverseny és terménykiállítás is várta az érdeklődőket, de a legszebb konyhakertek tulajdonosainak is járt a dicsérő szó. Az evangélikus gyülekezeti teremben fotó és rajpályázat alkotásait láthatta a nagyérdemű, ami a 70 éves városban működő falu életének és hangulatának állított méltó emléket.

Hamar megtelt a környéken található Meseliget Óvoda udvara is, ahol különböző gyermekprogramok színesítették a programkínálatot. Volt arcfestés és lufi hajtogatás, de festett tetoválást is kérhetett kicsi és nagy is. A téren kirakodóvásár és színpadi műsorok várták az oroszlányiakat.

Előtte azonban felvonulás kezdődött, melynek tagjai elhelyezték a kegyelet virágait a Topolya kútnál található szlovák ősök emléktábláján. Később a menet  II. Rákóczi Ferenc Kultúrházhoz érkezett, az épület oldalfalánál Varga Istvánné, Mariska néni emléke előtt tisztelegve hajtottak fejet.

Oroszlányi falunap
Kiemelt állomás volt a Szlovák Tájház udvara és a pajtában található terménykiállítás
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A felvonulás, a koszorúzás és a szlovák hagyományokat ápoló bemutatókon kívül az idén is átadták a a „Za Oroslánsku Kultúru” díjakat. Tulajdonosaik neve pedig az idén is felkerült a  Budai Imre fafaragó és unokája, Kontra Ákos  által készített emlékkapura, ami a Topolya kútnál található. A kultúrotthonban Rajnai Gábor mondott pohárköszöntőt. Az alpolgármester az együvé tartozás erősítéséért kifejtett áldozatos munkáért köszönetet mondott. A díjazottak jutalma az erkölcsi elismerésen kívül Kungl György Munkácsi-díjas szobrászművész alkotása. A Topolya-kutat ábrázoló dombormű mellett emléklapot vehettek át a kultúra-díjasok.

Oroszlányi falunap
Emlékkapu őrzi a kultúra-díjasok nevét, ide kerültek fel az ideiek is
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő köszöntötte a díjazottakat és a programra érkező közösséget is, majd nemzetiségi és népi együtteseké lett a színpad. A korárovcei Konopa folklór együttes nyitotta meg a fellépők sorát, majd a bánhidai vegyes énekkar és az oroszlányi Bránicka gyermektánccsoport lépett a világot jelentő deszkákra. Boldog Zsófia és Dallos Zoltán, Bebe, a Silhouette Táncegyüttes, Abba Show, végül utcabál zárta a falunapot. A programnak ezzel még nem volt vége: másnap magyar-szlovák nyelvű istentiszteletre várták az érdeklődőket az evangélikus templomban.

Oroszlányi falunap, díjazottakkal

Az idén négyen kaptak elismerést. Elsőként szólították az Oroszlányi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, akik évek óta kiváló együttműködésről tesznek tanúbizonyságot. A kitüntetést Tyukodi József elnök vett át. Díjat kapott Károlyiné dr. Plóza Melinda, aki 14 éven át vezette a programrendező egyesületet. Elismerés járt Ižold Bystríknek, a szlovák testvértelepülés Garamkovácsi polgármesterének, és Szabó Mónikának is, aki évek óta tolmácsol a falunapon, valamint a megyei és országos nemzetiségi egyesület aktív tagja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában