Fergeteges élmény

2024.08.01. 17:32

Ajándékba kapta az olimpiai utazást, a MOB elnökével szurkolhatott

Komáromiak is szurkoltak a férfi kardozóknak az olimpián. Turi Zsolt a fiaival, Ádámmal és Zsolttal utazott el a francia fővárosba, ahol az olimpiai sportesemények mellett a városnézésre is szántak időt.

Körtvélyfáy Dina

Turi Zsoltot a fiai lepték meg a párizsi utazással. A világversenyre a magyar csapat gépével utazhattak ki, sok sportvezetővel együtt, jó hangulatban érkeztek meg a francia fővárosba, ahol hamar megtapasztalták az olimpiai hangulatot.

Turi Zsolt és fiai a Grand Palaisban is megtapasztalták az olimpiai hangulatot
Turi Zsolt és fiai a Grand Palaisban is megtapasztalták az olimpiai hangulatot
Fotó: Turi Zsolt / Forrás: beküldött

– Párizs pozitív csalódás volt, a rendezők összeszedték magukat! – mondta Turi Zsolt. – Mindegy, hogy milyen nemzet szurkolóiról van szó, lehetnek svédek, norvégok, magyarok, mindenki mezben sétál, készülnek a közös képek az ötkarikával, beszélgetnek egymással. Azt gondolom, ez az olimpiai igaz szellemisége!

Az első napon a férfi kardozóknak szurkolhattak Turi Zsolték. Ők is tudták, nagy bravúr kell ahhoz Szilágyi Áronéktól, hogy legyőzzék az olasz válogatottat és egyáltalán a négy közé jussanak.

– Az olimpiai legszebb helyszínén, a Grand Palaisban fergeteges szurkolás részesei lehettünk – idézte Turi Zsolt. – A magyar csapat tagjaival, Gyulay Zsolttal, a MOB elnökével együtt buzdítottuk a kardozókat.

Hozzátette, nem számított az sem, hogy a koreai csapattól kikaptak, hiszen a világelső válogatottat legyőzéséhez hatalmas bravúrra lett volna szükség. A közönség így is minden tusnál üvöltött, ezt követően pedig az éremátadás is fantasztikus hangulatban telt.

A magyar férfi kardozók küzdelmének kezdetén Milák Kristóf is medencébe ugrott, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét.

– Mindenki telefonon nézte az asszó közben, ki ér elsőként célba a medencében – mondta Turi Zsolt. – Mikor azonban felrobbant a stadion, mi annyira nem örülhettünk, hiszen a francia Leon Marchand győzelmét ünnepelték ennyire. De a sportban ez benne van, nincs helye az ellenségeskedésnek, veszíteni tudni kell!

A sportesemények közül csütörtökön a magyar–spanyol női kézilabdameccsre és ellátogattak és szurkolták ki a mieinknek a negyeddöntőt. Este a Magyarország–Japán vízilabda-mérkőzésre is kimennek. A pénteki Magyarország–Dánia férfi kézilabdameccset is megnézik, majd délután utaznak haza.

Turi Zsolt azt is elmondta, 1997-ben, a testvérvárosok maratonján a komáromi futócsapattal futottak ki Párizsba, majd egy évvel később busszal utaztak ki a francia fővárosba. Harmadik alkalommal pedig, 26 év után repülővel is eljutott Párizsba.

Kétszer járt Komáromban az olimpiai láng

A városnézés sem maradhatott ki a programok közül. Látták az Eiffel-tornyot, a Louvre Múzeumot, a Notre Dameot, a Szajnán átívelő hidakat, a diadalívet, a Sacré Coeur-bazilikát, a Musée d’Orsayt. A szállásuk a Bastille téren található, így ott is felfedezték a környéket. Mindezek mellett az olimpiai faluba is tervezik az eljutást.

Turi Zsolt helytörténészként az olimpia történetét is kutatja, így különösen nagy élmény volt számára ez az utazás. Hozzátette, az olimpiai láng kétszer járt Komáromban, 1936-ban és 1972-ben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában