Kínálat

2024.08.24. 18:24

Erdély íze is megérkezett az esztergomi piacra: seperc alatt elkapkodják a kürtőst

Új portéka kapható az esztergomi piacon: ez nem más, mint a kürtőskalács, amely Erdély ízeit hozta. De mi is az a kürtőskalács?

Kemma.hu

Örömmel tette közhírré közösségi oldalán az esztergomi piac, hogy mostantól kürtőskalácsot is lehet kapni náluk. Kovács Csilla a családja révén közvetve Erdélyből, közvetlenül pedig Dömösről érkezik – Erdély ízeivel.

Kelendő portéka az erdélyi kürtőskalács az esztergomi piacon. Sokszor már a reggeli órákban elfogy.
Kelendő portéka az erdélyi kürtőskalács az esztergomi piacon. Sokszor már a reggeli órákban elfogy.
Forrás: Esztergomi Piac/Facebook

A házi készítésű termékekhez Kovács Csilláék este dagasztják a friss tésztát, majd hajnalban, amikor a legtöbb ember még alszik, már a parázs felett sütik a kalácsokat, hogy frissen kerüljenek a vásárlók kezébe. A hagyományos karamellás kürtőskalács mellett kapható vaníliás, fahéjas és kókuszos is. Nem ritka, hogy a kalácsok már egy-két óra alatt elfogynak, így érdemes korán érkeznie annak, aki szeretne fogyasztani belőlük.

Akadnak félreértések a kürtőskalács nevét illetően

Egyesek úgy vélik, és sajnos néhány internetes felület ezt a vélelmet meg is erősíti, hogy ez az édes készítmény a kürt szóból ered. A Néprajzi lexikon azonban leírja a kürtőskalács címszónál, hogy az „a parázs melegénél sült, kürtő alakú tészta”. A vékonyra nyújtott kelt tésztából nagyjából két centiméter széles csíkokat vágnak, amelyeket egy dorongra tekernek fel oly módon, hogy a tésztacsíkok széle egymásra tapadjon és egybe süljön.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában