Elismerés

2024.09.12. 20:52

Az idén is átadták a Felsőgalláért-díjat

Hagyományosan az idén is elismerték azon személy munkáját, aki hosszú évek óta vitte hírét a tatabányai településrésznek. Felsőgalláért-díjjal ismerték el a művészt.

Kemma.hu

Elismeréssel egybekötött kiállítás megnyitónak adott otthont a Széchenyi István Művelődési Ház Felsőgallán. A Felsőgalláért-díj az idén is gazdára talált.

Felsőgalláért-díj átadó
A Felsőgalláért-díj gazdára talált az idén is
Fotó: W. Zs. / Forrás: 24 Óra

Az érdeklődők Szám János kiállítását tekinthették meg, ami egyben tisztelgett a díjazott művészi nagysága előtt. Szám János 1944-ben született, ma ünnepelné a nyolcvanadik születésnapját , sajnos ezt már nem élhette meg, nyáron elhunyt. 

– Szomorú, de egyben felemelő a nap, hiszen Jani bácsi az alkotásain keresztül itt él tovább velünk és ecsetvonásai nyomán az ő szemén keresztül nézhetjük a világot – ezekkel a szavakkal ajánlották az érdeklődők figyelmébe az alkotásokat. 

Felsőgalláért-díj
Szám János érdemelte a díjat, akinek kiállítást is rendeztek
Fotó: W. Zs. / Forrás: 24 Óra

Jani bácsit számos képzőművészeti társaság tudhatta tagjai sorában: például a Bányász Képzőművész Kör, a tatai Eszperantó Egyesület, az Országos Képző és Iparművészeti Társaság, valamint a Honvéd Kulturális Egyesület tatai régiója. 2007-ben megkapta a Kulturális Minisztérium és a Magyar Művelődési Intézet nívódíját, valamint a XX. Országos Képző és Iparművészeti Társaság szobrászati díját. Több száz kiállítást tudhatott maga mögött, Tatabánya több pontján találkozhatunk alkotásaival, mint például a kiskápolna, a Mesterségek fája, a Széchenyi Általános Iskolában, a tűzoltóparancsnokság homlokzata, illetve az Alsógallán a keresztelők kútja.

Az idei Felsőgalláért-díj más mint a többi

John Katalin, a településrész önkormányzati képviselője elmondta, a felsőgallai művésztől kapott kép az előszoba falát díszíti. Kifejtette azt is, öröm látni, hogy ilyen sokan eljöttek Jani bácsi kiállítására. Hozzátette, hiába nincs közöttünk, az égből boldogan tekint ránk. Ezután átadta Szám János feleségének a díjat, ami sajnos Posztumusz-díj lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában