Dilemma

2024.08.29. 12:29

A kistelepüléseken nehéz a postahelyzete

Vármegyénkben a hónapban több posta is bezárt. A kisebb települések életében mindig kérdéses volt a posta helyzete.

Kemma.hu

A postaszolgáltatás ellátása és helyben tartása nehéz feladat a települések életében. 

Kérdéses a posta helyzete
Kérdéses a posta helyzete
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Van, aki harcol

Sok esetben a kihelyezett postaépületek megtartásáért harcolnak. Arról már korábban beszámoltunk, hogy Bakonysárkányon ezért küzdenek. A kihívás több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött. 2010-2011-ben a helyi önkormányzat határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa a postahivatal hosszú távú fennmaradását, átalakítva a tűzoltóság épületét és hosszú távú bérleti szerződést kötve, ezáltal stabilizálva a postai szolgáltatások nyújtását a faluban. Azonban 2022-ben egy újabb postai átszervezés veszélyeztette a stabilitást. 

A postaszolgálat postapartnerségi szerződést ajánlott a Bakonysárkányon működő kisboltoknak, de egyik sem bizonyult erre alkalmasnak. Ennek következtében a lejáró bérleti szerződést meghosszabbították, és a postai szolgáltatások továbbra is az épületben működhettek. A szerződés lejárt, az önkormányzat a meghosszabbítási szándékát jelezte, elindította a folyamatot, de még nem dőlt el a helyzet. A legnagyobb probléma az, hogy a mobilposta nem szokásos nyitva tartással működik, sokaknak az irodaidő után lenne csak ideje postára menni. A környező települések életében egy utolsó bástyaként működött a bakonysárkányi posta. 

Hirtelen bezárások

De nem csak a Bakonyalján kétes a posták helyzete. Bő egy éve jelentette be a Magyar Posta Zrt., hogy az 1500 fő alatti kistelepülések posta szolgáltatásait gazdasági megfontolásból átszervezik. Augusztus elején újabb postabezárásáról döntött a cég. A közelmúltban Esztergom környékén két településen, Dágon és Únyon zárt be a posta. Akkori megkeresésünkre a posta azt mondta, hogy az üzemeltetési mód váltásra az ügyfélforgalom csökkenése miatt van szükség. A kommunikációs osztály akkor azt is elmondta, hogy  a cég a postapartneri együttműködésre törekszik, de mint Bakonysárkány esetében is láthattuk, ez messze nem olyan egyszerűen kivitelezhető, ha nincs egy megfelelő kisbolt, ami ellátná a feladatot. Ha a postapartneri együttműködés nem megoldható, mobilposta-szolgáltatással viszik helybe az ügyintézést. 

Van, ahol működik a posta

Csatkán például nem kell ebben az évben a postarendszer változásán izgulni. A településen a korábbi években már működött a mobilposta-szolgálat. Az üzemeltetési mód marad, csupán az időpont változik. A korábbi rendszerben megszokottan zajlik. Szeptember másodikától a mobilposta minden hétköznap 11:40-14:00 között tartózkodik a településen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában