Kérdések

2024.07.12. 06:55

Stabil költségvetés nélkül meddig működhet egy város?

Mondhatni, ismét patthelyzet alakult ki Tatabányán az idei büdzsé módosítása miatt. Az azonnali intézkedést az előre prognosztizált csaknem 1,4 milliárdos adóbevételi hiány indokolta, amihez a képviselőknek is volt egy-két keresetlen szava a költségvetés újrafazonírozásához.

Kemma.hu

Ismét nem sikerült dűlőre jutni a csütörtöki, tatabányai rendkívüli testületi ülésen, aminek talán a legfontosabb témája a költségvetési rendelet módosítása volt.

A költségvetésről tárgyaltak Tatabányán
A költségvetés volt a fő napirend. Rendkívüli ülésen tárgyaltak a képviselők a tatabányai beruházásokról
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Minderre nagy szükség lett volna, hiszen június végén kiszivárgott, hogy hamarosan csaknem 1,4 milliárd forintos városi adóbevétel-hiányra lehet majd számítani Tatabányán, amit egyedül a kiadások csökkentésével lehetne pótolni. Válaszul Szücsné Posztovics Ilona polgármester leállítaná az összes körzeti fejlesztést. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) jelezte félelmét, ez az elvonás sokba fog kerülni a tatabányaiaknak. A városvezető nem győzte kiemelni, hogy ez csak egy prognosztizált bevétel elmaradása és a csaknem 1,4 milliárdos hiányt úgy kell pótolni, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon.

A képviselők közül többen kifejezték nemtetszésüket a megszorítások miatt és hangot adtak annak is, hogy nem tájékoztatták őket időben sem a hiányról, sem pedig a forrásmegvonásokról. Mindenesetre ez volt a második nekifutás, ami a források átcsoportosításáról és a megvonásokról szól. Első körben elutasították a három cég 20 százalékos támogatás csökkentését, ami 

  • az Agorát (59 millió 128 ezer 876), 
  • a T-buszt (115 millió 419 ezer 600), 
  • a Tatabányai Élményfürdő és Turizmus Nonprofit Kft-t (45 millió 408 ezer 270) érintette volna.
költségvetés tatabányán
Szücsné Posztovics Ilona polgármester többször is kiemelte, hogy a csaknem 1,4 milliárdos hiány csak a prognosztizált bevétel hiánya
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Egy másik táblázat mintegy 1,3 milliárdos megszorítást részletezett. Második körben sokkal tételesebb táblázat került a képviselők elé. Szücsné kimutatása szerint összesen 421 millió forint spórolható meg, ha bizonyos fejlesztések teljesen leállnának, bizonyos helyekről pedig átcsoportosítaná a forrásokat. Mivel végleges döntés nem született, augusztusban újra tárgyalóasztalhoz ülnek a képviselők és harmadjára is jöhet az osztás és szorzás.

A következő napirend már nem volt ennyire megosztó. A grémium egyhangúlag elfogadta a sportuszoda felújításáról szóló tájékoztatót, ami természetesen statikus szakértői véleménnyel is kiegészült.

Költségvetés: megkerülhetetlen az új uszoda

Kugler László, a Gyémánt Fürdő ügyvezető igazgatója szerint a munkálatok várható befejezése augusztus vége, szeptember eleje. Hozzátette, ha biztonságos körülményeket szeretnénk, akkor megkerülhetetlen az új uszoda kérdése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában