Számtan

2024.07.10. 17:20

Itt a lista, Szücsné szerint milyen fejlesztés nélkülözhető Tatabányán

A tatabányai polgármester leállítaná, helyenként pedig jelentős forrásokat vonna el a városi fejlesztésektől az idén. Szücsné Posztovics Ilona tételesen beszámol a tervezett megszorításokról.

Kemma.hu

Többkörös egyeztetés után alakult ki, milyen fontosabb beruházások árán lehet kigazdálkodni a tatabányai költségvetés idei, csaknem 1,4 milliárdos adóbevételi hiányát, ami miatt rendkívüli ülést hívott össze Szücsné június 11-re.

Szücsné leállítaná a városi beruházásokat az idén
Szücsné leállítaná a tatabányai fejlesztéseket az idén
Fotó: Shutterstock

Már olvashatóak a városi honlapon a törölni kívánt városi beruházásokról és körzeti fejlesztésekről szóló mellékletek. Ehhez várhatóan a képviselőknek is lesz egy két keresetlen szava a csütörtökön 16 órakor kezdődő tanácskozáson.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a tervezett adóbevételek elmaradása a tatabányai ipari parkban lévő cégek mintegy másfél milliárddal kisebb adóbefizetése miatt alakult ki, pontosabban idáig vezetett az, hogy az év elején irreális tervek születtek a városházán.

Visszatérve, a költségvetési rendeletmódosítás mellékleteiben az áll, hogy összesen több mint 421 millió forint spórolható meg Szücsné Posztovics Ilona polgármester szerint, ami az állami támogatásokkal és egyéb bevételekkel csaknem 700 millióra nőhet.

Maradjunk a terveknél: a kimutatás szerint a polgármester törölni kívánja a Dózsakerti Közösségi ház felújításának idei évre tervezett szakaszát, vagyis az intézmény előtti parkolók 40 milliós tervezését és kivitelezését. Csakúgy, mint az Ifjúságúti buszmegálló átépítését (15 millió), valamint a Mannhercz Antal utca aszfaltozását (1,5 millió), vagy a Jedlik Ányos úti parkoló közvilágítása sem valósul meg és a Komáromi üdülőt sem fejlesztik (2,8 millió). A városvezető jelentős forrást, 83 millió 820 ezer forintot javasol átütemezésre a Petőfi Sándor utca bizonyos ingatlanjainak csapadékcsatorna kiváltására. Többek között ezek azon fejlesztések listája, amik egyáltalán nem kezdődnének el, de vannak olyanok is, amikre a vártnál kevesebb pénz jut.

Szücsné szerint nincs rá pénz

Ilyen például a balesetveszélyes közlekedési burkolatok felújítása, amire több mint 42 millióval kevesebb forrást javasolt a polgármester, de a síkvölgyi üdülő terület közműveinek fejlesztésére is több mint 18 millió 800 ezerrel kevesebbet szán. A Felsőgallai Szolgáltatóház festésére 25 millióval, a Jászai Mari Színház felújítására 20 millió forinttal jutna kevesebb.

Ezek egyelőre még csak tervek, a végleges áment a képviselők mondják ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában