Áldás

2024.07.17. 17:39

Öt vagy tizenötezerrel emelkedik a rezsi a non-stop klímázással?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a klímatulajdonosok között alig akad olyan, aki ne kapcsolta volna be minimum egy órára a hűtőberendezést az elmúlt napokban. No, de mennyibe kerül mindez? Tatabányai szakember mondta el, mennyire növeli meg a rezsiköltséget a klíma.

Kemma.hu

Az országos híradások szerint 15 ezer forinttal is megnőhet a rezsiköltség havonta, ha megállás nélkül járatjuk a klímaberendezést. Valljuk be, a non-stop üzemmód az elmúlt napokban szinte mindennapos lett.

Klíma használati szokások
A meleg idő miatt beindult a klíma őrület. Sokan most akarnak légkondícionáló berendezést venni és beszereltetni
Fotó: Kuklis István / Forrás: Délmagyarország

Novotni Norbertet, a tatabányai Turul Klíma tulajdonosát kerestük meg, hogy igazolja vagy cáfolja meg állításunkat. Azt mondja, az, hogy ténylegesen mennyit fog fogyasztani a klímánk, nagyon sok mindentől függhet. Szerinte nem mindegy például az ingatlan hőszigetelése, a nyílászárók állapota és minősége és az ingatlan alapterülete, belmagassága, tagoltsága, tájolása és árnyékolása, de az időjárás is változhat szezonról-szezonra, sőt a helyiségben működő, hőt termelő készülékek (például tűzhely, hűtő, fénymásoló, számítógép, televízió) is befolyásolhatják. De jöjjön a matek!

– A berendezés kilowattórában mért, óránkénti maximális fogyasztását úgy tudjuk kiszámolni, ha a teljesítményét elosztjuk a gép klíma címkéjén látható (fűtésre vonatkozó) SCOP vagy (hűtési hatékonyságot mutató) SEER értékkel – nyilatkozta a szakember.  Szerinte egy átlagos, 3,5 kW-os teljesítményű klíma, aminek a SEER mutatója 7.00, legfeljebb 0,5 kilowattóra áramot fogyaszt óránként (1 kW elektromos áram csaknem 37 forint). Ez a teljesítmény szélsőségesen magas külső hőmérséklet esetén, normál hőszigetelést feltételezve képes egy 45 négyzetméteres helyiség lehűtésére, ha nincsenek benne egyéb hőforrások. A napi fogyasztás kiszámolásához természetesen nem 24-el kell ezt a számot szoroznunk, hiszen a nap folyamán csak rövid ideig kell ilyen nagy terheléssel üzemelnie klímaberendezésünknek és az egy havi fogyasztás kiszámításához sem kell a 31-es szorzót használni, mert nem minden nyári napon van kánikula – tette hozzá. Végül elmondta, hogy havonta körülbelül ötezer forinttal emelkedhet meg a villanyszámlánk a berendezés rendszeres használatától.

Örökzöld kérdés: mi az ideális hőmérséklet a szobában?

Rengeteg helyen nincs egyetértés abban, hogy melyik az az ideális hőfok, ami mindenki számára elfogadható. Szerencsére otthon könnyebb pár ember számára a kompromisszumkötés, de egy több száz fős irodaházban már igen nagy gondot okozhat ez a nézeteltérés. Egy kutatás szerint a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye. A 20 fok pedig – szintén kutatások bizonyítják – a legkedvezőbb az alváshoz.

Allergia
Az alternaria egy erős allergént kiváltó penészgomba, aminek spórái gyakran megtelepednek a klímaberendezésekben
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Azok az emberek, akik sok időt töltenek légkondicionált környezetben, és érzékenyebbek is a hidegre, gyakran küzdenek olyan tünetekkel, mint torokkaparással, torokgyulladással, fülfájással. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a kinti levegőhöz képest akár 15 fokkal is hűvösebbre hűtjük a helyiséget, pedig ideális esetben legfeljebb 8-10 fok lehetne a különbség. Ha ezt betartjuk, akkor elkerülhetjük a megfázást.

Luxusból „életmentő”

Novotni Norbert korábban már beszélt lapunknak arról, hogy a fizetések szempontjából egyre jobban elérhetők a készülékek, hiszen amíg úgy tizenöt-húsz évvel ezelőtt luxusnak számított egy-egy ilyen berendezés, úgy ma már egy átlagos havi keresetből (240-322 ezer) is megvásárolható egy klíma. Általánosságban elmondható, hogy a jövőben egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek a hőhullámok, így hosszú távon is megéri a használatuk, feltéve, ha például egy többemeletes lakóházban még könnyebben szeretnénk átvészelni a hőséget. Sőt, fűtés szempontjából sem mindegy, ha a gáz helyett fenntarthatóbb, hatékonyabb megoldásra törekszünk.

_DSC9101_kicsi
A klímázás utáni energiafogyasztás nagymértékben függ a berendezés típusától, életkorától és mennyiségétől is 
Fotó: Török János / Forrás: Délmagyarország

Ha már gazdasági helyzetről van szó! A tatabányai szakember szerint kevesebb energiát vesz igénybe a berendezés, ha úgymond folyamatosan „járatjuk” és egy hőmérsékleten tartjuk a szobát, mintsem lehűteni azt az utolsó pillanatban. Célszerű továbbá évente legalább egyszer, még a szezon kezdete előtt kitisztítani a klímaberendezést. A készülékben ugyanis baktériumok és gombák telepedhetnek meg, amik egészségügyi szempontból károsak a szervezetre.

Áldás vagy átok a klíma?

– A légkondicionáló berendezés áldás, de könnyen átok is lehet – nyilatkozta portálunknak dr. Bense Tamás esztergomi családorvos, aki szerint komoly hatással lehet szervezetünkre a berendezés átgondolatlan használata. A szakember az éves karbantartás fontosságára is felhívta a figyelmet, szerinte a tisztítást az egészségünk és nem csak az energiafogyasztás miatt fontos elvégeztetni a szakemberekkel.

– Aranyszabály, hogy véletlenül se fújassuk magunkra a hideget. Célszerű a plafon felé irányítani a klímalapátot, hiszen a lakás ugyanúgy lehűl és ízületeinket is kíméljük a megfázástól – mondta a szakember, aki szerint a megállapítás éppúgy vonatkozik a lakásban, vagy éppen az autóban létrehozott mesterséges hidegre is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában