Tünetek

2024.07.15. 19:45

Támadnak a penészgombák, nagyon sokan tüsszögnek

Sokan csak klímás helyen tudják elviselni a napok óta tartó hőséget, azonban a hűtő berendezés kiváló telephelye a penészgomba spóráinak. Innen pedig már csak egy lépés az allergia...

Kemma.hu

Nagyon magas koncentrációban van jelen a levegőben az alternaria, de a csalánfélék is jelentős számban fordulnak elő, míg az útifű és pázsitfűfélék a közepes szintet érnek el a pollentérkép szerint.

Allergia
Allergia: a tüsszögés, a viszkető szemek, a köhögés és az orrfújás időszakába léptünk
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az alternaria egy erős allergént kiváltó penészgomba spórái nyáron fűnyírás vagy aratás során kerülhetnek a levegőbe, ősszel pedig gereblyézéskor, vagy lombfúváskor. Ám nemcsak a szabadban szaporodnak. Az épületekben gyakran megtelepednek a klímaberendezésekben is. Az Alternaria fajok főként júliusban és augusztusban szórják levegőben terjedő spóráikat.

Nem árt hangsúlyozni, hogy ha felmerül az Alternaria-allergia gyanúja, érdemes allergológus szakorvoshoz fordulni. Az Országos Mentőszolgálat szerint nyáron megnő az allergiás reakciók miatt történő segélyhívások száma, így fontosnak tartják felhívni a figyelmet néhány fontos tudnivalóra az allergiával kapcsolatban.

Allergia
Az alternaria egy erős allergént kiváltó penészgomba, aminek spórái gyakran megtelepednek a klímaberendezésekben
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Közleményükben számos allergiás reakciót kiváltó tényezőre hívják fel a figyelmet. Ilyen allergén lehet például az étel, különböző élelmiszer adalék (különösen dió, mogyoró, eper, rák, kagyló, halfélék, tej, tojás), egyes vegyszerek és gyógyszerek, de az ízeltlábúak csípése és az állatszőr belélegzése is szerepel a listán.
Sosem lehet tudni, hogy egy anaphylaxiás reakció milyen formában végződik. Szerintük előfordulhat, hogy a tünetek enyhék, és a folyamat spontán visszafordul, de eredményezhet súlyos, akár perceken belül kialakuló légúti, vagy keringési elégtelenséget, esetleg halált is. Előfordulhat, hogy az ellátást követő teljes tünetmentesség javulás után a panaszok ismét jelentkeznek fokozódnak.

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha

  • a torkunkban gombóc érzést tapasztalunk, rekedtséget vagy nyelési nehézséget,
  • légzés közben köhögést, vagy mellkasi szorítást, esetleg sípoló hangot hallani,
  • gyengeséget, szédülést, vagy erős szívdobogást tapasztalunk, amik könnyen ájuláshoz vezethetnek,
  • hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, de kiütések, viszketés és nyelv dagadás valamelyike is fellép.

Dr. Viczián Magdolna, a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház allergológusa, tüdőgyógyásza az elmúlt évek során észlelt, korai és erős tünetek hátteréről is beszélt. Elárulta azt is, miben lesz más az idei szezon a tavalyinál.

Az enyhe tél és a nagy szárazság megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben 

– nyilatkozta a tüdőgyógyász, aki szerint az elmúlt napokban észlelt forróság is nagy hatással van a szervezetre. – Ördögi kör – fűzte hozzá dr. Viczián Magolna, hiszen a gyakori szellőztetéssel inkább ártunk, mintsem használunk a szervezetüknek. Érdemes korán, vagy késő este szellőztetni, amikor a pollenszemek már „nyugvó” állapotban vannak. Ellenkező esetben bejutnak a lakásba, vagy irodába és megtelepednek a hűtő berendezésekben, amik használat esetén kifújják magukból a lamellákra telepedett spórákat.

Allergia: élhető vagy sem?

– Az allergiások vagy asztmások gyakori nedves portörléssel, mosással el tudják távolítani a pollenszemeket a lakásból. Tanácsos a szálló pollenek miatt csukott ablaknál aludni, érdemes inkább a hajnali órákban szellőztetni. Autóban ajánlott használni légszűrőt, pollenszűrőt és felhúzni minden ablakot. A tünetek csökkentésére jók a klímaberendezések is, amennyiben azokat rendszeresen tisztítjuk. Az allergiaellenes gyógyszereket kezdjük el már július végén szedni, így az allergiás gyulladás a nyálkahártyákban nem tud nagyon felerősödni – fejtette ki dr. Viczián Magdolna, aki szerint, ha tüneteket tapasztalunk, érdemes szakorvoshoz fordulni. Például orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés és könnyezés esetén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában