Közlekedés

2024.07.18. 11:20

Fellendülésre vár a használtautó-piac, még mindig kevés importjármű érkezik

Júniusban a DataHouse adatai szerint 8492 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami a leggyengébb havi forgalmat jelenti a 2024-es esztendőben – derül ki a JóAutók.hu sajtóközleményéből.

Kemma.hu

Új vagy használt? sokszor teszik fel maguknak a kérdést az autóvásárlás előtt állok és mindkét oldal pro-kontra érvei érthetők. Ha egy újonnan gyártott kocsi mellett tesszük le a voksunk, akkor bár jóval nagyobb a vásárláskor kiadott összeg, cserébe – jó esetben – évekig nem is kell jelentősebb szervizköltséggel számolnunk. Ugyanakkor ha egy több éve az utakat futó autót néztünk ki magunknak, akkor bele kell kalkulálnunk a rizikót is, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mennyire megbízható, mikor jön elő egy nem várt hiba. A végső választ a leendő tulajdonosok anyagi helyzete „adja meg”, ám az utóbbi években kissé nehezebbé vált itthon a használtautók iránt érdeklődők helyzete is, jelentősen beszűkült az érintettek lehetősége.

Júniusban a DataHouse adatai szerint 8.492 darab import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami a leggyengébb havi forgalmat jelenti a 2024-es esztendőben – derül ki a JóAutók.hu sajtóközleményéből.
Még nem indult be a használtautó-import
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A portál szerint bár az elmúlt hónapokban a belföldi autók adásvétele többször is csúcsokat döntött, a használtautó-import területén még nem értük el az áttörést, hiszen az első félév 9 ezres havi átlaga szinte teljesen megegyezik a tavalyi számokkal. Bereczki Gábor, egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője lapunknak korábban megerősítette, hogy nem érkezik annyi import jármű, mint korábban, így jórészt csak a több éve itthon lévő járműveket adják tovább egymásnak a tulajdonosok.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója megjegyezte, hogy a pandémia előtt átlag havi 13 ezer használt kocsi érkezett külföldről, ez a szám azóta fokozatosan csökkent, 2023-ra a korábbi csúcsáról csaknem harmadával esett vissza a behozatal és azóta is azon a szinten stagnál az import. Véleménye szerint a csökkenés fő oka a chip- és alkatrészhiány, melynek eredményeként jelenleg külföldön is jobban keresik a használt gépjárműveket.

A szakember kitért arra is, hogy bár tőlünk nyugatabbra már jórészt normalizálódott a helyzet, ám ez nem jelenti azt, hogy a behozatal gyorsan, ugrásszerűen növekedésnek fog indulni. Tekintettel kell lenni arra is, hogy a magas euró árfolyam is negatívan befolyásolja az importot. Éppen ezért Halász Bertalan a második félévben csak néhány százalékos bővülésre számít a használtautók behozatala terén. Az viszont tény, hogy egy kis „vérfrissítés” elkélne a magyarországi használtautó-piacon.

Tarolnak a Volkswagenek

A JóAutók.hu közleménye arra is kitér, hogy import szempontjából mely márkák a legnépszerűbbek. A behozott használt autók között 2024 első hat hónapjában a Volkswagen áll az élen 12,6 százalékos részesedéssel, melyet az Opel követ (8,8 százalék), a lista harmadik helyére pedig a Ford (8,7 százalék) fért fel. A sort az Audi 6,7, a BMW 5,8, és a Mercedes 5,6 százaléknyi részesedéssel folytatja.

A használtautó-import mennyisége 2024 első félévében összesen 53 775 volt, ami mindössze 0,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 53 491-es értéket. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 63 331 volt, ami 11,9 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 56 594-es mennyiséget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában