Összetartozás

2024.07.08. 16:21

Táborozó felvidéki magyar családok szereztek felejthetetlen élményeket Esztergomban

Kirándulással erősítették az anyaországhoz való tartozásukat. Népszerű tábor keretében Esztergomban töltöttek el egy napot a felvidéki magyar családok.

Walczer Patrik

Erős Gábor (mikrofonnal) is köszöntötte a táborozó felvidéki magyar családokat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

Hétfőn a 15. Felvidéki Egyházközségek Nyári Tábora keretében számos, Szlovákiában élő magyar család látogatott a városba, akik előbb szentmisén vettek részt a bazilikában, majd a strandra is ellátogattak. Rákos Szabolcs, a tábor szervezője, vezetője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke  köszöntötte a résztvevőket a főszékesegyházban, ahol köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért. Heckel Zoltán önkormányzati képviselő szerint a nagy hagyományokkal bíró tábor a közösségépítés mellett remek lehetőséget nyújt a hitélettel, a sporttal és a történelemmel kapcsolatos értékek közvetítésére. Megköszönte Rákos Szabolcsnak, hogy a táborozókkal minden évben ellátogatnak Esztergomba is, egyúttal tartalmas kikapcsolódást, gazdag élményszerzést kívánt mindenkinek.

Kirándulással erősítették az anyaországhoz való tartozásukat. Népszerű tábor keretében Esztergomban töltöttek el egy napot a felvidéki magyar családok.
Erős Gábor (mikrofonnal) is köszöntötte a táborozó felvidéki magyar családokat.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Tóth Magdolna, a felvidéki Ipolyfödémes polgármestere a magyarlakta települések nevében köszöntötte a jelenlévőket, egyúttal háláját fejezte ki az államnak, hogy lehetőséget biztosítanak számukra a táborozásra. Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője megjegyezte: bár több mint 100 évvel ezelőtt országunk nagy részét elcsatolták tőlünk, de a kormány ennyi évtized után sem felejti el a határon túli magyarokat, akiket minden eszközzel igyekeznek segíteni és támogatni. Hangsúlyozta azt is, hogy az anyaországon élők számára erőt adnak a felvidéki magyar családok, akikkel egy nemzetet alkotunk. A köszöntők után az oltár előtt közös fényképre álltak össze a meghívott vendégek és a résztvevők, ezzel állítva emléket az esztergomi kirándulásnak és az újabb mérföldkőhöz érkezett tábornak.

Emlékezés

A szentmise előtt Gyönyör László, a felvidéki Palást község plébánosa méltatta a békéért kiálló magyar kormányt, egyben köszönetet mondott azért a szeretetért, melyet az anyaországtól kapnak a határon túli magyarok. Beszédét követően áldásban részesítette a jelenlévőket, majd Rákos Szabolcs vezetésével a meghívott vendégek előbb Mindszenty József bíboros sírjánál, majd a Paláston templomot építő Palásthy Pál egykori esztergomi püspök sírjánál hajtottak fejet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában