Hullámok

2024.07.12. 17:28

Egy kérdés foglalkoztat mindenkit: hol lehet most úszni?

A tervek szerint szeptember elején nagy biztonsággal használható lesz a tatabányai sportmedence. Kugler László, a Gyémánt Fürdő ügyvezetője szerint a felújítás 60 esőmentes napot vesz igénybe, az időtartam pedig tartható, ha nem ütköznek nagyobb akadályokba.

Kemma.hu

A tatabányai közgyűlés ismét tárgyalta a Tatabányai Élményfürdő és Turizmus Nonprofit Kft. által üzemeltetett Gyémánt Fürdő sportmedencéjének helyzetét. A felújítás nem várhatott.

Felújítás a tatabányai uszodában
A felújítás szerdai állapota, avagy a repedéseket már sikerült eltüntetni a sportmedence faláról
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A felújítás nem várhatott, mert tavaly november óta havonta átlagosan több mint 2000 köbméter víz folyt el. A cég külső szakértők bevonásával feltárta a hiba forrását és megoldási javaslatot dolgozott ki, amit a tatabányai képviselők a márciusi közgyűlésen tárgyaltak. A grémium döntése értelmében 50 millió forintot átcsoportosítottak az uszoda vízvesztési munkálatai miatt, a feltárás és a szakértői vélemények és további költségek miatt nettó 61-62 millió forintot tesz ki, ami várhatóan tovább nő majd a pótmunkák költsége miatt. A kivitelezésre 60 esőmentes napra van szükség, amit legalább 8 nappal megtoldanak a laboratóriumi vizsgálatok. Összességében, augusztus végéig nincs sportmedence Tatabányán: az úszóedzéseket is 30 kilométerrel arrébb tartják. Úgy tudjuk, vármegyénkben egyedül Komáromban van 50 méteres medence.

– A medence fólia bontását követően a vártnál rosszabb kép tárult elénk – nyilatkozott Kugler László ügyvezető igazgató, aki szerint láthatóvá váltak a medencetest korábbi, régi repedései, és azok javításai. – A medencében található repedéseket körülbelül 15 évvel ezelőtt kitöltő anyaggal javították, azaz ezek a sérülések legalább 15-20-25 évesek – mondta, miközben kiemelte a pozitív fejleményt is. Szerinte az akkor javított sérüléseken túl újabbak nem keletkeztek. A feltárt hibák pedig bőséges magyarázatot adnak a fellépett vízvesztésre, különösen, ha figyelembe vesszük a technológiai vezetékek csőcsonkjainak műszaki állapotát.

Elmondta azt is, hogy a talajradarral végzett vizsgálatok megállapították, hogy a medencetest alatt üregesedés, vagy más veszélyforrást jelentő elváltozás nem található. 

Felújítás? Inkább új uszoda kellene

Az előterjesztésben olvasható az is, hogy a medencét vízzel tele és jelenlegi fólia nélküli állapotában is megvizsgálta statikus, akinek megállapítása szerint a mostani javítási munkákat követően még néhány évig üzemben tartható az uszoda. – Három év múlva újra ki kell kérni statikus véleményét, ha pedig felelős és biztonságos körülményeket szeretnénk, megkerülhetetlen az új uszoda kérdése – tette hozzá végül Kugler László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában