Kemma.hu videó

2024.07.14. 09:15

Szálljunk fel - már nem kell sokat aludni és jön az Edda!

Szereted a rockzenét? Tudjuk, hol leszel július 20-án! Az Edda Művek 50 éves jubileumi turnéjának egyik állomása lesz Tatabánya.

Kemma.hu

Július 20-án Tatabányára, a Földi Imre Sportcsarnokba érkezik Pataky Attila és az Edda Művek, valamint a csapat örökzöld rockdalai.

Szereted a rockzenét? Tudjuk, hol leszel július 20-án! Az Edda Művek 50 éves jubileumi turnéjának egyik állomása lesz Tatabánya.
50 éves az EDDA. Ezt pedig Tatabányán is megünneplik
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Ennek előzménye volt az együttes fél évszázados jubileumi nagykoncertje még tavasszal az Arénában, ami fergeteges hangulatban telt. Szóval jött a gondolat: a történet nem állhat meg egyetlen budapesti ünneplésnél – a kerek évforduló egyértelműen teljes turnét kíván. Így a szekér gőzerővel robog tovább, nincs pihenő: az ötven esztendő munkásságát felölelő körút egyik kiemelt állomása a vármegyeszékhely lesz. Pataky Attiláék néhány héttel korábban koncerteztek Komárom-Esztergomban.

Az 1974-es formációt, az Eddát lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az tagadhatatlan, hogy legendás nótákat ajándékoztak a rockzene kedvelőinek – olyan örökérvényű dalokat, amiket akár ötven éve nem tudunk kiverni a fejünkből – hiszen nekünk, rólunk szólnak. A jubileumi országjárás tatabányai állomása pedig éppen ilyen felejthetetlen slágerekkel lesz tele, mert bőségesen van mit megidézni fél évszázad alkotásából: a Hűtlen, az Éjjel érkezem, a Szálljunk fel, vagy a Gyere őrült – pedig pont olyan kultikus darabjai a magyar rockzene aranykorának, amit minden hazai rockrajongó fejből fúj.

A tatabányai koncert különlegessége, hogy két Pataky is színpadon lesz, az előzenekar ugyanis a Pataky Művek lesz, amelyet a híres frontember fia, Pataky Gergely vezet.

Az Edda 50 éves titka

A történelmet írt miskolci zenekar megidézi a legnagyobb korszakokat - a fülbemászó Edda bluesokat, a közönséggel együtt megkönnyezi a lélekfacsaró Edda-lírákat, balladákat, eposzokat. Ennek a számtalan érzésnek pengeti majd meg a húrjait az együttes és talán ez lehet az Edda 50 éves titka.  

A közelmúltban Pataky Attila a Veolnak mesélt az életéről és az elmúlt 50 évről, miközben megmutatta az otthonát. Mint fogalmazott, szerinte az igazi siker az, ami másoknak is örömet okoz, és a vérbeli előadók dolga utat mutatni a fény, a szabadság felé. 

Ebben az elvadult, szakadék felé rohanó világban a szeretet az egyetlen valóság. Eszerint élek és teszem a dolgaimat... Talán a sikereimnek ez is az egyik titka.

Eleinte a vágy hajtott minket, hogy megmutassuk, mit tudunk mi onnan, Miskolcról, megismertessük magunkat a világgal, a gyönyörű lányokkal, hogy milyen klassz srácok vagyunk. Aztán tudatossá vált bennünk a dolog. Én is rájöttem arra, hogy mekkora lehetőség van abban, amit Istentől kaptam, egyfajta talentum, amit igyekeztem jóra használni – mondta az Edda frontembere, majd így folytatta:

Boldog vagyok, hogy ezen a szakrális, csodálatos, a világ egyik legkifejezőbb nyelvén, magyarul írhatom a dalaimat.

Bár napjainkban nem olyan világot élünk, bennem most is béke, nyugalom honol, oda ugyanis senki sem tud „belenyúlni”. Persze, néha az én szívem is megreccsen, látom, merre tart a világ, de ilyenkor próbálok a munkámra gondolni, arra, hogy a dalainkkal szeretetet és boldogságot viszünk mások lelkébe, és ezért cserébe szeretetet és boldogságot kapunk – tette hozzá.

– Az „eddásságomból” kifolyólag már sok csodában volt részem, amit a közönségtől kaptam. Nekem az Edda egy életforma, a létezésem lényege. Énekesnek, rockzenésznek lettem teremtve. A sztárság jó dolog, lehet élni és visszaélni is vele. Én szolgálatnak tekintem, amivel tudok tenni magamért, a családomért és a hazámért – nyomatékosította

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában