Kemma.hu videó

2024.11.11. 14:02

Csaknem egy mázsa libahús fogyott a hétvégén, pedig csak ma van Márton-nap +fotók, videó

A ropogós libacomb és szépen felszeletelt libamell is szépen fogyott a hétvégén Tatán. Például az egyik tóparti étteremben összesen 90 kilogramm húst szolgáltak fel a pincérek. A Márton-napi specialitások terén hatalmas a választék.

Kemma.hu

Komárom-Esztergom legtöbb vendéglátó egységének étlapja szinte megegyezik november 11-én. Ezen a napon ugyanis a Márton-napi népszokások szerint libát kell enni. A mondás úgy tartja, hogy aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik.

Márton-napi ínyencségek a Malom és Kacsában
Márton-napi ínyencségekről és az étlap fogásairól beszélt Tóth Tivadar, a Malom és Kacsa séfje
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Az elmúlt hétvégén például 50 kilogramm libacomb és 40 kilogramm libamell készült a tatai tópart egyik színvonalas éttermében. Igazi ínyenc falatokkal és különleges ízpárosítással készül vendégeinek a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház, aminek séfje, Tóth Tivadar árult el néhány kulisszatitkot portálunknak.

Márton-napi különlegességek a Malom És Kacsában
Különleges tálalás például a libamell lilakáposzta pürével és barnamartássál, valamint burgonygombóccal
Forrás: beküldött

– Új étlaprendszerünk szerint minden hónapban adott tematikával készülünk, így egész novemberben Márton-napi ételkülönlegességekkel készülünk. Kapható nálunk liba-és stílszerűen kacsahús is – árulta el a séf, és azt is, hogy az elmúlt hétvégén eszméletlen sok vendég érkezett hozzájuk. 

Márton-napi különleges ételek a Malom és Kacsában
Az egyik nagy kedvenc kedvenc étel a libacomb káposztástésztával
Forrás: Beküldött

Sok ínyencség közül lehet választani: kapható préselt hússal és töltött libanyakkal tálalt libaragulves, libamell lilakáposzta pürével és barnamartássál, valamint burgonygombóccal; illetve libacomb káposztás tésztával, és sütőtökös rizottó zöldalmával és pirított tökmaggal. 

Desszertként pedig Kacsa-lúdláb tortát tudnak felszolgálni a pincérek, meggyraguval. Előétel pedig a Kacsamáj brulée fügével és vajon pirított brióssal.

Márton-napi különlegességek a Malom és Kacsában
Kacsa lúdláb torta meggyszósszal
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A séftől megtudtuk azt is, hogy a libamáj miért olyan különleges. A libák mája a hízlalás miatt lesz nagyon zsíros, és ettől kapja a szép fehér színt és krémes állagot. Körülbelül 6-7000 forintért kaphatóak a libás ételek. 

Márton-napi lakomák, felvonulások és az időjósok ideje

November 11-e Szent Márton napja. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

Hogy mire jó a libacsont? Például időjóslásra. A hagyomány szerint a ropogósra sült libának a mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hosszú, havas, hideg télre számítottak. Ha a mellcsont barna és rövid volt, akkor amolyan fekete karácsonyra, sáros időre lehetett számítani.

A német nyelvterületeken és most már hazánkban is egyre elterjedtebb, hogy fáklyás felvonulásokat szerveznek és Márton-tüzeket gyújtanak ilyenkor. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Kevés vendég tud különbséget tenni kacsa- és libamáj között. Igazából nem is lehet: ízben és állagban nagy a hasonlóság - ezt pedig számos étterem kihasználja. A Malom és Kacsa külön feltünteti a kacsás és a libás ételeket az étlapon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában