2024.06.23. 14:14
Extrém receptek dinnyével - fogadjunk, hogy így még nem etted!
Nyakunkon a dinnyeszezon! Napokon belül az utánozhatatlan hazai, és csak nevében görög dinnye is felbukkan végre a boltokban, piacokon. Az időjárás már felkészült, hiszen a nagy melegben nincs is jobb frissítő a behűtött dinnyénél.
Kezdhetünk kienni mindent a hűtőből, hiszen az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, dr. Nobilis Márton Pál már bejelentette, hogy napokon belül magyar dinnye lepi el a boltok, piacok polcait. Az idei dinnye kiválónak ígérkezik, és magyar termelők első szállítmányai a napokban futhatnak be a raktárakba, júliustól pedig már külföldre is juthat belőlük.
Ki késsel, ki kanállal, ki harapva eszi, vannak a köpködők, és azok, akiket nem zavar a mag. Egyben azonban mindenki egyetért: a dinnye akkor jó, ha hideg és mézédes. De ki mondta, hogy a dinnye csak magában finom. Haladóknak válogattunk recepteket a mindmegette.hu-ról.
Áfonyás-mozzarellás dinnyesaláta
- 45 dkg görögdinnye
- 25 dkg áfonya
- 25 dkg mozzarella sajt
- 1 csomag rukkola
A görögdinnyét vastagabb szeletekre vágjuk, és amennyire tudjuk, kimagozzuk. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle, majd eltávolítjuk a még láthatóvá vált magokat. Természetesen lehet kockázni is. Az áfonyát megmossuk, a mozzarellát lecsepegtetjük és felkarikázzuk. A rukkolával „megágyazunk” a salátástálkákban, majd mindegyikbe rakunk dinnyét, a mozzarellát és áfonyát. Frissen, hidegen tálaljuk.
Uborkás dinnyesaláta
- 1 db kígyóuborka
- 4 szelet görögdinnye
- 10 dkg feta sajt
- 1 db kezeletlen citrom
- 6 evőkanál olívaolaj
- fél csokor menta
- só, bors
Az uborkát hosszában negyedeljük, a magos rész eltávolítása után felszeleteljük. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Az uborkát salátástálban megszórjuk sóval, borssal és a lereszelt citromhéjjal, majd meglocsoljuk az olívaolajjal és 4 evőkanál citromlével. Jól összeforgatjuk, majd állni hagyjuk fél órán át.
A lecsipkedett mentaleveleket egy kevés kivételével csíkokra metéljük. A görögdinnye héját levágjuk, magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk, az uborkához adjuk és összeforgatjuk. Végül rámorzsoljuk a feta sajtot, és a félretett mentával díszítve, behűtve tálaljuk.
GALÉRIA: Itt a hőség, és vele a dinnye! (Fotók: Z.M.)
Fotók: Zetovics MárióDinnyesaláta sonkával
- fél sárgadinnye
- 1 szelet görögdinnye
- 15 szelet selyemsonka
- olívabogyó
- kesudió
- só, bors
- mentalevél
Az előzőleg behűtött dinnyéket meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tányérra rakva fűszerezzük, majd körberakjuk őket a sonkával, rászórjuk az olívabogyót és a kesudiót, majd teszünk rá mentaleveleket. Vajas pirítóst kínálhatunk hozzá.
Dinnyés túrótorta
- 20 dkg darált keksz
- 12.5 dkg vaj
- 3 lap zselatin
- 50 dkg túró
- 12.5 dkg Mascarpone
- 2 dl natúr joghurt
- 10 dkg porcukor
- fél citrom
- 50 dkg görögdinnye
- 1 csomag színtelen tortabevonó
- 2 evőkanál fenyőmag
A darált kekszet összedolgozzuk a vajjal. Sütőpapírral kibéleljük egy 24 centiméteres kapcsos tortaforma alját, majd kanálháttal belenyomkodjuk a kekszes masszát. A tortaforma oldalára sütőpapírt tapasztunk. A túrót simára keverjük a mascarponéval, a joghurttal, a porcukorral és a citromlével. A zselatint vízbe áztatjuk, később kinyomkodjuk, felolvasztjuk, aztán előbb elkeverjük kevés túrós masszával, majd a massza egészébe dolgozzuk. A kekszalapra simítjuk, és hagyjuk megdermedni. A magtalanított dinnyét kis darabokra vágjuk, és sűrűn a torta tetejére rakosgatjuk. A tortabevonót a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük, kissé hűlni hagyjuk, majd a dinnyére locsoljuk. Hagyjuk megdermedni. A kész tortát megszórjuk fenyőmaggal, és citromhéjjal, mentalevelekkel díszítjük.