Pályázat

2024.05.12. 13:02

Támogatások révén éltethetik tovább a nemzetiségi kultúrát

A pályázati forrás mindig nagy segítséget nyújt a szerencsés nyerteseknek, akik valóra válthatják álmaikat. Nemrégiben Esztergom térségéből is több civil szervezet és nemzetiségi önkormányzat is támogatásban részesült.

Kemma.hu

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hivatalos oldalán tette közzé azt a döntési listát, melyen azok a nemzetiségi civil szervezetek szerepelnek, amelyek az idei évi költségvetési támogatást kapnak. Vármegyénkből is szép számmal vannak nyertesek, ezúttal kimondottan Erős Gábor országgyűlési képviselő körzetét, az összesen harminc települést magába foglaló 2. számú választókerületet vesszük górcső alá.

A pályázati forrás mindig nagy segítséget nyújt a szerencsés nyerteseknek, akik valóra válthatják álmaikat. Nemrégiben Esztergom térségéből is több civil szervezet és nemzetiségi önkormányzat is támogatásban részesült.
A Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület is támogatásban részesült.
Forrás: Erős Gábor/Facebook

Az 1995-ben alakult Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület „Támogatás nemzetiségi kultúrfeladatok ellátásához és hangszerek beszerzésére 2024” címszó alatt 900 ezer forint támogatásban részesült. Szintén ugyanekkora pályázati forráshoz jutott a Csolnoki Fúvószenekar Egyesület, mely a német nemzetiségi kultúra támogatására kapott 900 ezer forintot. Azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy mindkét szervezet rendre szép eredményeket ért el a pályázaton és nem titkolt céljuk a folyamatos megújulásra, fejlődésre való törekvés.

A Szomori Kulturális Egyesület idei évi költségvetésére 600 ezer forint támogatást nyert el, a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör Egyesület ugyanerre a célra kapott 900 ezer forintot. A Tarjáni Német Nemzetiségi Egyesület is szerepel a nyertesek között, működésre 500 ezer forint támogatást ítéltek meg a szervezetnek. A tarjáni közösség minden bizonnyal igyekszik kiaknázni a pályázati lehetőségeket, hiszen a Tarján Községért Baráti Kör-Egyesület 700 ezer forint költségvetési támogatásban részesült.

Kezdeményezések is támogatásban részesültek

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közzétette azt is, hogy mely nemzetiségi kulturális kezdeményezéseket támogatnak idén. A Tarjáni Német Nemzetiségi Egyesület a Nyáresti sváb zenés hagyományőrző délután megrendezésére 300 ezer forintot kapott, a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola a Komárom-Esztergom Vármegyei német népismereti vetélkedőre nyert el szintén 300 ezer forintot.

A Leányvári Iskoláért Alapítvány „Wie war es früher?-Milyen volt korábban?” című kezdeményezése 300 ezer forint támogatásban részesült, a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör Egyesület még a február 4-i kórustalálkozóra kapott 600 ezer forintot. A Tarján Községért Baráti Kör-Egyesület sikeresen pályázott 600 ezer forintra, melyet az adventi rendezvényükre fordíthatnak.

A Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat hangszervásárlását 400 ezer forinttal támogatták, a Tarjáni Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde fellépőruhák beszerzésére kapott 300 ezer forintot. A Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat a Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola gyermektánccsoportjának nemzetiségi ruhák vásárlására 500 ezer forintot, a Magyarországi Német Énekkarok X. Országos Fesztivál Északi Régiós Minősítőjére 400 ezer forintot kapott.

A Sárisápi Szlovák Önkormányzat „Perdül a szoknya - népviseletek beszerzése” címszó alatt részesült 600 ezer forintban, a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 500 ezer forintot nyert a megújult Gerecse népdalkör népviseletének megvásárlására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában