Fejlesztés

2024.05.10. 21:04

„Az erődrendszerünk összeköt bennünket” - átadták a részlegesen felújított Igmándi erődöt

A külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében adták át pénteken a részlegesen felújított Igmándi erődöt Komáromban. Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, a kölcsönös tiszteleten alapuló szlovák–magyar kapcsolat is segített abban, hogy a beruházás létrejöhessen.

Körtvélyfáy Dina

Mint arról korábban már beszámoltunk, egy interreges pályázatnak köszönhetően újulhatott meg az Igmándi erőd egy része. Az átadón Molnár Attila polgármester köszöntötte a résztvevőket. Arról beszélt, reméli, hogy a mostani alkalom első lépése egy folyamatnak, amelynek végére az erőd egésze is megújulhat. 

erőd Szijjártó Péter
Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Molnár Attila és Szijjártó Péter 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– Szimbóluma a két Komárom összetartozásának az erődrendszerünk, amelyek összekötnek bennünket – fogalmazott a polgármester. 
Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő azt mondta, a város komplex fejlesztési stratégia mentén halad előre, amelynek része az erődrendszer megújítása is. Hozzátette: az, hogy egy település milyen kulturális alapon nyugszik, az annak az alapját is megadja, hogy stabil gazdasági térség lehessen. A fejlődésre pedig a határon átnyúló pályázatok is jó lehetőséget biztosítanak. 

Szijjártó Péter azt mondta, az, hogy a Duna elválasztja, vagy összeköti a két Komáromot, mindig kérdés volt és mindkettőre volt precedens. 
– Szlovákiának és Magyarországnak is olyan kormánya van, amely a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést tekinti céljának. Ez pedig jobb a magyaroknak, a szlovákoknak, a felvidéki magyarságnak és a nálunk élő szlovák közösségnek is. 

Hatalmasat fejlődött a város

Szijjártó Péter Komáromot is méltatta, mondván, a város talán soha nem fejlődött ekkora lépésekkel, mint napjainkban. Mint mondta, a kormány az utóbbi években tizenhét nagy vállalati beruházást támogatott Komáromban, amelyek révén 640 milliárd forintnyi beruházás, ezáltal pedig négyezer új munkahely jött létre.

– Ez a város is kellőképpen bemutatja azt, hogy a nagy ipari fejlesztések hogyan válnak a városlakók javára például egy új városközpont, vagy éppen az óvodák, az iskolák és a bölcsődék felújítása, új sportpályák, új orvosi rendelők, új piac által. És abban reménykedem, hogy június 9-én a komáromi választópolgárok majd olyan döntést hoznak, amely lehetővé teszi a kormány és a városvezetés együttműködésének folytatását – tette hozzá Szijjártó Péter.

Mint mondta, a két ország közösen pályázott európai uniós forrásokra, és el is nyertek erre a célra 600 millió forintot, amelyből 230 millió forint jutott az Igmándi erőd felújítására, ahol ezáltal multifunkcionális közösségi tér jön létre. A fentieken túl rendezték a két bejáratot összekötő zöldfelület egy részét. Az erőd falain belül telepített épület jegypénztárként és büféként funkcionál majd. 

A külügyminiszter arra is kitért, a komáromi erődrendszer jelenleg várományosként szerepel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján, azonban a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy véglegesen is felkerülhessen a jegyzékbe. 
Az Igmándi erőd egyébként 1871 és 1877 között épült, katonai eseményekben nem vett részt. 1945-ig kaszárnya, illetve katonai raktár volt. Később az udvarán volt autósmozi, a kaszárnyájában diszkó, üzemek. Ezek után itt kapott helyet a Klapka György Múzeum római kőtára, amely hétvégente újra látogatható. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában