Választás

2023.11.09. 12:05

Módosulhatnak a tatabányai választókerületek

Ha az egyik választókerületben ötödével több a választópolgár, mint egy átlagos körzetben, akkor módosítani lehet a választókerületi beosztást. Ez történhet Tatabányán is két településrészen.

Kemma.hu

A tatabanya.hu oldalon jelent meg a hír, amely szerint a választási eljárásról szóló törvény szerint a helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben, november 30-ig módosíthatja a választókerületi beosztást. Ez akkor lehetséges, ha valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma húsz százalékkal meghaladja a körzetekben szavazni jogosultak átlagszámát. 

A város önkormányzatának oldala azt is közölte, hogy a fenti törvény kimondja: a választókerületek kialakításának kérdésében a helyi választási iroda vezetője előzetesen kikéri a helyi választási bizottság véleményét, amely azonban a helyi választási iroda vezetőjét nem köti. A Nemzeti Választási Rendszer adatai alapján Tatabányán az egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlaga amúgy 4489 fő. A települési 12 egyéni választókerületből két egyéni választókerületben, a másodikban és a negyedikben haladja meg a választásra jogosultak száma a jogszabályban nevesített 20 százalékos mértéket. A másodikban 25,95 százalékos eltéréssel most 5552 fő, a negyedikben pedig és 23.46 százalékos eltéréssel 5442 fő a választásra jogosult. A módosítás tervezete erre a linkre kattintva érhető el.

Akinek a módosításokkal kapcsolatban javaslata, észrevétele van, az legkésőbb november 10-én, péntek 10 óráig a [email protected] email címen jelezheti a helyi választási irodának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában