Szabadságharc

2 órája

Az igazgató szavai ma is élnek: sokkal könnyebb az asztalt verni, mint megteríteni +fotók

Tatán is méltó módon emlékeztek meg a szabadságharc és forradalom hősökről. A hét folyamán további rendezvényre várják az érdeklődőket, ami 1956 hőseire hívja fel a figyelmet.

Wágner Zsanett

Október 22-én az Öreg-tó partján lévő kopjafánál megkezdődött a tatai önkormányzat és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. által, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozat.

1956-os megemlékezés Tatán
1956-os megemlékezés kezdődött a tatai körforgalomnál
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A tóparti megemlékezésen közreműködött Solecki Szilárd és a Pötörke Népművészeti Egyesület. Az ünnepi programok sora október 23-án, szerdán a tóvárosi körforgalomnál található 1956-os emlékműnél folytatódott. A megemlékezés kezdetén a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara, Belső Máté karmester vezénylete mellett eljátszotta a Himnuszt. A köszöntés és a történelmi események felsorolása után elsőként Ködmön Kristóf diákpolgármester mondott beszédet. Kiemelte, ma is kellenek hősök, akik tettel igazolják, hogy szükségünk van a szabadságra és a boldogságra. Wass Albert idézettel búcsúzott, Michl József polgármester pedig így indította ünnepi szavait:

1956-os megemlékezés Tatán
Az ünnepség végén elhelyezték a kegyelet virágait
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– Megtanultam tisztelni az ünnepeket. Az ünnep Isten ajándéka, más, mint a többi nap, s arra való, hogy hétköznapi mivoltunkból kivetkőződve tiszteljük önmagunkban az embert. Sajnálom azokat, akik nem tudnak ünnepelni. Az ünnep önmagunk fölemelése. Tiszta ünnepi ruhában és tiszta ünnepi gondolatokkal lehet csak ünnepelni, felülemelkedve a hétköznapokon s apró küzdelmeinken. Csak az ünneplőbe öltözött ünneplő ember tudja megérteni annak a kijelentésnek a nagyságát, hogy Isten az embert saját képére teremtette – idézte a kétszeres Baumgarten-díjas erdélyi magyar író és költő szavait a város első embere. Kiemelte, ma azokat ünnepeljük, akik felülemelkedtek a hétköznapokon és a normális életért emeltek szót, így nincs más dolgunk, mint szeretettel és hálával emlékezni '56 hőseire, köztük számos tatai érintettre. Végül Kálmán Attila, a Tatai Református Gimnázium alapító igazgatója szavaival emlékeztetett az örökérvényű igazságra, miszerint nem várhatunk másra, magunknak kell cselekedni: „Sokkal könnyebb az asztalt verni, mint megteríteni!”

1956-os megemlékezés Tatán
A Vaszary János Általános Iskola diákjai is közreműködtek a rendezvényen
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Október 26-án, szombaton, a forradalom tatai kitörésének évfordulóján 15 órától „Egy pillanat mikor a félés átszakad” címmel rendezik a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő hagyományos ünnepi felvonulást. A menet a Kossuth téren található dr. Némethi László emléktáblától indul, majd útba ejti a Rákóczi utcában lévő dr. Mészáros Gábor mementóját, a Hősök terét, ahol a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája található, a tópart 1956-os kopjafáját, a Kodály téren a Hősök emlékművét, valamint az Ady Endre utcában található 1956-os emléktáblát, végül a Baji úton lévő 1956-os emlékkövet.

1956-ra csaknem egy héten át emlékezik Tata

A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő lesz, ahol beszédet mond Schunder Tibor, Baj polgármestere. November 4-én hétfőn, 18 órától pedig a Piarista Rendház dísztermében a nemzeti gyásznap alkalmából ad koncertet a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában