fertőzés

2019.02.04. 17:30

Több mint kétszázan lettek rosszul Lábatlanon: szerdáig rendkívüli szünetet rendeltek el

Mintegy kétszáz embert érint az a hányással és hasmenéssel járó fertőzés, amely az elmúlt napokban szedte az áldozatait Lábatlanon. Dinnyés István polgármestertől megtudtuk, hogy az eset miatt szerdáig rendkívüli szünetet rendeltek el az általános iskolában, és a két óvodában is.

W. P.

Forrás: Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, a napokban tömeges megbetegedésről tájékoztatták a lakosságot az egyik közösségi oldalon található, LábatlaNEWS nevű nyilvános csoportban. Információink szerint az aznapi ebédtől lettek rosszul a Lábatlani Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába és Zengő Óvoda és Bölcsődébe járó gyermekek, valamint a gondozási központot is érinti az eset.

Az érintett családok hasonló tünetekről számoltak be: a gyermekek először rosszullétre panaszkodtak, majd később órákig hányás és hasmenés gyötörte őket. Úgy tudjuk, hogy többen olyan rossz állapotba kerültek, hogy kórházba kellett szállítani őket.

A Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal közleménye:

„A Lábatlanon kialakult megbetegedések miatt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal minden, rendelkezésre álló intézkedést haladéktalanul megtesz a gyermekek egészsége érdekében. A szükséges vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak. A további elemzésekhez elengedhetetlen mintavételek humán és tárgyi vonalon is megtörténtek, melyek a laboratóriumi tenyésztéstől függően hozzávetőlegesen 48 órán belül adnak biztos eredményt. A tünettan alapján a feltételezhető kórokozók irányában az intézkedéseket megtettük.Az intézményeket kiszolgáló főzőkonyha működése felfüggesztésre került. Ameddig a fertőtlenítések meg nem történnek és a vizsgálatok biztos eredményt nem hoznak, az étkeztetés egyéb módon kerül megoldásra.”

Ráczné Fülöp Erzsébet, az óvoda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy többen ételmérgezésre gyanakodnak, bár ezt eddig nem sikerült bizonyítani. Úgy tudjuk, hogy olyanok is megbetegedtek, akik nem kerültek kapcsolatba az étellel. Az érintett intézményekben hétfőn fertőtlenítési munkálatokat végeztek.

Az eset kapcsán megkerestük a közétkeztetést végző lábatlani éttermet is. Bartos Kálmán ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai is felkeresték a vendéglőt.

– Az ellenőrzés során jegyzőkönyv készült, a helyszínen pedig mintát vettek. Amíg meg nem kapjuk a laborvizsgálat eredményét, addig újabb információkkal nem tudunk szolgálni – válaszolta lapunknak az étterem vezetője.

Megkerestük Dinnyés Istvánpolgármestert is, aki elmondta, hogy amíg nem derül ki, hogy mi okozhatta a fertőzést, addig az étterem nem szállíthat ételt egyik intézménynek sem. A kialakult helyzet miatt az az iskolában és az óvodában szerdáig rendkívüli szünetet rendelt el, és keresi a megoldást arra is, hogy határozatlan ideig egy másik szolgáltatóval biztosítsák a közétkeztetést.

Mi okozza az ételmérgezést?

Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, melynek panaszait legtöbbször a romlott, fertőzött élelmiszer okozza. A tünetek rendszerint hasonlóak: az étel elfogyasztását követő 6-8 órán belül az érintetteknél rossz közérzet, hányinger, hányás, hasmenés, dehidratáltság jelentkezik.

Bár a megbetegedés rendkívül kellemetlen, lefolyása gyors, két-három nap alatt meggyógyulhatnak a fertőzött személyek. Az orvosok ilyenkor sok folyadék és könnyű ételek fogyasztását, valamint pihenést javasolják a pácienseknek.

A kórokozók a tejtermékekben, tojást tartalmazó élelmiszerekben, valamint húskészítményekben szaporodhatnak el, amennyiben nem megfelelő hőmérsékleten tárolják az ételeket. A nyári kánikulában különösen nagy az ételmérgezés veszélye, ezért ilyenkor a frissen sült húsokat is érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Otthonainkban a hűtő rendszeres takarításával és a konyhai eszközök fertőtlenítésével előzhetjük meg a problémákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában