Gondatlan veszélyeztetés

4 órája

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a mérnök, akinek figyelmetlensége tragédiához vezetett

A bíróság a férfit 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. Az építkezésen ugyanis egy tanuló veszítette életét.

Kemma.hu

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádirata alapján a Komáromi Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott egy Kft-nél mérnökként dolgozó férfival szemben, akinek a foglalkozási szabályszegései miatt elhunyt egy tanuló.

A bíróság a férfit 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően az ügyész és védő 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, az elkövető az ítéletet tudomásul vette.

A vádirat szerint az elkövető egy Kft-nél mérnökként dolgozott, munkaköri feladatai közé többek között a munkaügyi szabályok betartása és betartatása, valamint az építési terület biztonságának fenntartása - olvasható a Tatabányai Törvényszék hivatalos oldalán. 

A Kft. egy komáromi gyártelepen betonozás előkészítését végezte. A födém zsaluzását egy alvállalkozó végezte, amely a födémáttöréseket - a leesés elleni védelem biztosítása érdekében - fából készült védőkorlátokkal kerítette körbe. A zsaluzási munkálatok befejezése után a födém vasbetonszerelési munkálatai következtek, amelynek során elvégezték a födémáttörések betonacél szerelését és a födém hegesztett fémhálóval való leterítését. A födém betonozására 2019. október 21-én került sor, irányítója a mérnök volt. A betonozás megkezdését megelőző napokban, máig ismeretlen okból egyes födémáttöréseknél eltávolították a fa védőkorlátokat.

Az egyik nehézgépkezelő mellé tanulóként volt beosztva a sértett, akinek a feladata a betonterítési munka figyelemmel kísérése volt.

A csarnok födémbetonozása aznap 9 óra körül kezdődött meg, amelynek során a gépkezelő a sértettel együtt a csarnok betonozás alatt álló, a talajszinttől mintegy 10 méter magasan lévő, vízszintes tetején tartózkodott és joystick vezérlésű betonszivattyúval a tető betonvas szerkezetére folyékony betont terített.

A sértett rálépett a védőkorláttal körbe nem kerített nyílás alján elhelyezett forgácslapra, amely a súlya alatt betörött és a sértett a nyíláson át a tetőről több, mint 9 méter magasságból a földre zuhant. A sértett a kórházba szállítását követően elhunyt.

A balesettel érintett tető-felülvilágító nyílás leesés elleni védelme teljes mértékben hiányzott, mert a veszélyes térség nem volt 2 méter távolságban körbekerítve, amely a belépési tilalmat jelezte volna. A helyszínen jelen volt a mérnök, aki észlelte a körbekerítés hiányát, amely azonnali intézkedési kötelezettséget jelentett a számára, azaz gondoskodnia kellett volna a védőkorlát visszaépítéséről, amelynek nem tett eleget.

A mérnök foglalkozási szabályszegései és a bekövetkezett munkahelyi baleset, valamint ennek eredményeként sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában