Koszorúkörkép

2 órája

Ott voltunk, amikor elkészültek az első koszorúk a piacon + fotók

Már megjelentek a kegyelet virágai a tatabányai Öreg piacon. Az eladók felkészülten várakoznak: többségük ötszáz és 5500 forint között árazott. Koszorúkörképre indultunk...

Kemma.hu

Közeleg Mindenszentek, az árusok pedig felkészültek a vásárlói rohamra. Mécsesek egyelőre nincsenek, de már most válogathatunk különböző méretű, színű és stílusú virágok között. Koszorúkörképre indultunk és az újvárosi piacra.

Koszorúkörkép a tatabányai piacon
Koszorúkörképre indultunk és bokros teendői közepette értük utol Károlyt, az öreg piacon árulók matuzsálemét
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Megjelentek a hatalmas méretű sütőtökök, mellettük pedig szépen megfér a fagyálló zsákos krumpli is a standokon. Az ősz ízei mellett lassan a kegyelet virágai uralják a területet. Van bogyókkal díszített, művirággal tűzdelt, urnára való és közepes méretű is.

– A vásárlók szeretik a natúr vonalat – szólal meg Károly, akivel negyven éves tapasztalata mondatja, nagy kedvenc a közepes méretű és természetes „kiadás”. Stílszerűen mondhatnánk, hogy bokros teendői közepette értük utol, ugyanis vezetékneve épp ez. – Általában október huszadika környékén jönnek a legtöbben. Sokan úgy gondolják, hogy az utolsó napokban veszik meg a koszorút, nehogy nyomot hagyjon az idő a tűlevélen – sorolja az elmúlt évek eladói tapasztalatait Károly. Szerinte örök kedvenc, hogy a koszorún legyen toboz, gesztenye, csipkebogyó, lótuszvirág szárított termése, valamint protea, azaz cukorcserje. Leginkább a 25 centiméteres, közepes méretű koszorút keresik, 2500 forintért.

Koszorúkörkép a tatabányai piacon
Színes, virágos,, szalagos és virágos koszorúk lepték el a piacot
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ötszáz forinttal többet kóstál mindez Kalányos Józsefnél, nála a műanyag virágos verzió kapható. Illetve a natúr változat is, de a stand többségében színes. József, aki öt éve árul a piacon, szentül hisz benne, ki kell várni, de minden darab elkel majd.

Az egyik kofa a neve elhallgatását kéri. Évek óta nem sikerül szóra bírnunk. Nála urnakoszorú is kapható, 500 és 5500 forint között árulja portékáit. Talán lehet így fogalmazni, gyönyörű a standja. Az árunál már csak panasza nagyobb. Szerinte, hatalmas a különbség az elmélet és a gyakorlat között. Felkészülten várják a vásárlókat, azonban ők alig lézengenek. Érdekes pillanatnak lehettünk szemtanúi: egy arra tévedt vásárló nyugtatta az árust. – Türelem, rózsát terem – szegezte neki a járókelő, majd bottal üthettük lába nyomát.

Koszorúkörkép a tatabányai piacon
Nagy különbség van a természetes stílusú és a művirágos verzió között
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Koszorúkörkép: fillérekkel és virágokkal

Talán ez az egyetlen hely, ahová nem ért el az infláció. Ez pedig a köztemető, illetve az oda szánt kegyeleti darabok. Elenyésző a tavalyi és az idei árak közötti különbség. Biacsi Balázs szerint nagyon szeretik a vásárlók a tálakat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy oázisba, vagyis műanyag tálba betűzködünk fenyőágakat, ragasztanak bele mécsest, díszítő kötelet vagy gipszből készült angyalkát és szívet is.

Bokros Károlynál vágott virágot és koszorút is lehet kapni. Azt mondja, örök sláger a krizantém, abból is a fehéret viszik inkább. Szálanként, legyen az csoportos vagy a „labdafejűnek” becézett, ugyancsak 800 forintot kér a kofa.

Tavaly volt öröklángos, vagyis elemmel működtethető mécses. Ennek 4-600 forint az ára. Az idén egyelőre nincsenek mécsesek, csak koszorúk vannak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában