Látványos

2 órája

Üstökös Oroszlány felett: gyönyörű képeken az év leglátványosabb égi csodája

Szabad szemmel is látni lehetett a C/2023 A3 névre keresztelt égitestet, ami mostanában közelítette meg a Földet. Az üstökös Oroszlány felett is beragyogta az eget, amiről látványos képek születtek.

Kemma.hu

Komárom-Esztergomból is sikerült megörökíteni azt az üstököst, ami szabad szemmel is jól látható volt az éjjel. A képek készítője, Forgács József Facebook-posztjában azt írta, hogy bár a fátyolfelhők sokat rontottak a megfigyelésen és fotózáson, de este már Oroszlány felett is megfigyelhető volt az üstökös. A tópartról, a kajakháztól is jól látható volt az égitest, és az ellencsóva is kivehető.

üstökös Oroszlány felett
Gyönyörűen kivehető volt az esti égbolton az üstökös Oroszlány felett
Fotó: Forgács József / Forrás: Beküldött

A HungaroMet beszámolója szerint a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös a nevét a felfedezésének helyéről és idejéről kapta, hiszen 2023. január 9-én kínai csillagászok figyelték meg először a Purple Mountain Obszervatóriumban (mandarin nyelven Tsuchinshan nevű helyen). Ettől függetlenül, nagyjából egy hónappal később az ATLAS is lencsevégre kapta Dél-Afrikában.

Mint írták, néhány napja akár már szabad szemmel is látható az üstökös hosszú fénycsóvájával, de ebbe az időjárás is beleszól. Az elmúlt éjszakán a Balaton partján lévő kollégájuk nagy sikerrel fotózta le a nem mindennapi csillagászati jelenséget, de a felhők azért jócskán megnehezítették a dolgát. Ezzel szemben egy másik munkatársuk már szerencsésebb volt, hiszen estére többfelé lecsökkent a felhőzet, így nagyon látványos képeket készített.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában