Tragédia

2024.08.15. 13:50

20 embert gázolt halálra vonat, mert tiltott helyen tartózkodtak

Idén húsz ember halt meg azért, mert a MÁV tiltott helyén tartózkodott. A nyílt pályán, a peronok mellett és a rendezőpályaudvaroknál is történt már vonatgázolás. A MÁV-tól megtudtuk, hogy vármegyénkben hány tragikus baleset történt idén.

Goletz-DeáK Viktória

Nem csak a vasúti átjárókban történik súlyos vonatgázolás a közlekedők figyelmetlensége miatt. A MÁV közleménye szerint Emelkedik a gázolások száma is, amelyek tiltott helyen tartózkodás miatt következtek be. Megtudtuk, hogy Komárom-Esztergomban hány ilyen esetet regisztráltak. 

Idén húsz ember halt meg azért, mert a MÁV tiltott helyén tartózkodott. A nyílt pályán, a peronok mellett és a rendezőpályaudvaroknál is történt már vonatgázolás. A MÁV-tól megtudtuk, hogy vármegyénkben hány tragikus baleset történt idén.
A MÁV tájékoztatása szerint az utasok és közlekedők számára tiltott területeken is sok vonatgázolás történik
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Idén 32 gázolás történt, azért mert tiltott helyen akartak átkeni a síneken, vagy pont rossz helyen tartózkodott. A vonatbaleset során húsz ember életét vesztette, hatan súlyos, hatan pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A tavalyi év azonos időszakában 20 személyelütés történt, ezek közül hat volt halálos kimenetelű, nyolc súlyos és 6 könnyű sérülésekkel járt.

Sok a vonatgázolás

A MÁV tájékoztatása szerint kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy nem a kijelölt átjárókat használják. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők, például a fülhallgatóval történő közlekedés, a kapucnis ruházat vagy a mobiltelefon használata okozza.

– Kétvágányú pályán az elhaladó vonat után elindulva nem látják a másik sínpáron, ellenkező irányból gyorsan érkező vonatot –figyelmeztet a vasúttársaság a közleményében. Kiemelték, hogy a vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra felszálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak. A tiltott helyen tartózkodás miatt bekövetkezett balesetek a vasúti utasforgalom részére kijelölt helyeken kívül történnek. Ilyen például a peronok mellett húzódó sínek, a nyílt vonal, a rendező-pályaudvarok vagy akár azok a figyelmeztető táblával ellátott szolgálati átjárók, amelyeket kizárólag vasúti alkalmazottak használhatnak.

A MÁV a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy idén Komárom-Esztergom vármegyében szerencsére nem volt személyelütés tiltott helyen tartózkodás miatt. Tavaly azonban egy ilyen baleset történt, amely könnyű sérüléssel járt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában