Áldozat- és vagyonvédelem

2020.06.07. 19:52

Oroszlányban mutatták be az elektromos lábtörlőt, amely megvédheti lakásunkat

Tucatnyi érdeklődő fordult meg a rendőrség Házhoz megyünk programján kedden Oroszlányban. Ma Tatabányára, holnap pedig Tatára gördül be a mobil bűnmegelőzési centrum.

Wágner Zsanett

Kiss Krisztofer is választhatott a bűnmegelőzési zsákbamacska ajándékai közül

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Áldozat- és vagyonvédelem valamint idősek elleni bűncselekmények megelőzése volt a célja a rendőrség kitelepülésének. A program a Házhoz megyünk címet kapta. Mindettől azt remélve, hogy minél több érintetthez eljutnak majd a rend őreinek óvatosságra intő szavai.

Minap, megyénk első állomására érkezett a mobil bűnmegelőzési centrum – hétköznapi nevén kisbusz –, amelynek segítségével a szakemberek „házhoz” tudták vinni az apróbb vagyonvédelmi eszközöket. Oroszlányban Pretsner Ramóna várta az érdeklődőket.

A kiemelt főelőadó pár perces bemutatót tartott, hogyan védhető meg otthonunk az illetéktelen behatolóktól. Kézről kézre járt például az ablaküvegre használható fólia, ami az ablakbetörések ellen nyújthat nagy segítséget. De olyan zárbetétet is ajánlottak, ami nem, vagy nagyon nehezen letörhető. A bemutatón szerepelt nyomásérzékelővel ellátott elektromos lábtörlő is, ami a bejárati ajtó előtt vagy előszobai szőnyeg alatt is használható. Abban az esetben, ha rálép a váratlan vendég az éj leple alatt, élénk riasztó hangjával figyelmezteti a házigazdát.

Csakúgy mint az elektromos ajtóék, aminek egyetlen hátránya van csupán. Igaz, hogy senki nem tud bejönni az ajtón, azonban megszorítja azt – tudtuk meg Pretsner Ramónától, aki a helyszínen is felhívta többek figyelmét erre az apróságra. A kisbuszban tároltak még belépésérzékelőt illetve mozgásérzékelő lámpát. Legutoljára pedig egy széfet láthattunk, amit értéktárgyaink védelme érdekében ajánlottak.

Kérdésünkre, amely a bemutatott eszközök beszerzésére vonatkozott, rögvest érkezett válasz. Minden tárgy néhány ezer forintból megvásárolható és bármely barkácsüzletben kapható. A prevenciós programon mindenki választhatott a promóciós ajándékok közül. Az a résztvevő, aki a járványügyi helyzetre való tekintettel maradt távol, júliusban bepótolhat mindent.

A kerti munkák veszélyeiről is szó volt

A Házhoz megyünk országos megelőző vagyonvédelmi program 2015 őszén indult. A cél az, hogy hiteles forrásból származó információk közreadásával segítse a rend­őrség a lakosság biztonságának megteremtését, valamint növelje az állampolgárok önvédelmi képességét. Az oroszlányi kitelepülésen a tavaszi kerti munkák veszélyeire is felhívták az érdeklődők figyelmét.

Ezzel kapcsolatban az alábbi vagyonvédelmi tanácsokat adták: a hétvégi háznál olyan helyen kell parkolni, ahol jól rálátni a járműre. Lehetőleg ne maradjon az autóban látható helyen érték. A hétvégi ház ajtaját, ablakát érdemes biztonsági ráccsal felszerelni, és amennyiben mód van rá, az épületet elektronikus védelmi berendezéssel is el kell látni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában