Rossz döntés

2 órája

Bajban a helyi kis és közepes gazdaságok

Komárom-Esztergom kis és közepes gazdaságai kerülnek nehéz helyzetbe az unió döntése miatt. Az unió ugyanis átalakítaná a területalapú támogatást.

Kemma.hu

Sajtótájékoztatót tartott Tatán csütörtök délelőtt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az esemény témája az unió új agrárpolitikai stratégiája volt, ami a területalapú támogatásokat érinti.  

Komárom-Esztergom kis és közepes gazdaságai kerülnek nehéz helyzetbe az unió döntés miatt. Az unió ugyanis megszüntetné a területalapú támogatást.
Dr. Balogh Zoltán, a NAK és a MAGOSZ vármegyei elnöke elmondta, hogy Komárom- Esztergomban csökkent a benyújtott területalapú támogatások száma, ami főleg a kisgazdálkodók számának csökkenését jelzi 
Fotó: Z.I. / Forrás:  24 Óra

Papp Zsolt György, a NAK elnöke arról beszélt, hogy az unió eltökélt szándéka, hogy megszüntesse, átalakítsa, kivezesse a területalapú támogatást.

Megszünhetnek a területalapú támogatások

– A területalapú támogatás az egyik legfontosabb kifizetése a hazai agráriumnak. Több mint százhatvanezer gazdálkodónak ötszázmilliárd forintot meghaladó értéket képvisel. Ebbe a döntésbe nem voltunk bevonva, de nemcsak mi, hanem Kelet-Közép-Európa agráriumának érdekképviselete se – szögezte le az elnök.

Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára arról beszélt, hogy a magyar gazdák és a visegrádi négyek gazdái teljes mértékben elutasítják az unió javaslatát.
– Amikor az ukrán gabona megjelent az európai piacokon, az árak leestek. És nyilván a mostani európai bizottsági javaslattal, vagyis a területalapú támogatások kivezetésével már Ukrajnának az uniós csatlakozását készítenék elő. És ez nem véletlen, hiszen Ukrajnának teljes területe a mezőgazdasági terület, több mint a teljes Európai Uniónak az egyharmada. Tehát ha ez az ország csatlakozna az unióhoz, a mostani területalapú támogatásokra épülő támogatási rendszerüket teljes egészében felül kellene bírálniuk – mondta a MAGOSZ főtitkára. 

A helyi gazdákat is érinti

Dr. Balogh Zoltán, a NAK és a MAGOSZ vármegyei elnöke hozzátette, hogy Komárom-Esztergomban csökkent a benyújtott területalapú támogatások száma, ami főleg a kisgazdálkodók számának csökkenését jelzi.

– Vármegyénkben az elmúlt évben a benyújtott területalapú támogatási igények százötvenezer nyolcszázhatvanhat hektárnyi területet érintettek, amit összesen kettőezer hatszáztizenkettő gazdász adott be. A területalapú támogatások kivezetése a kis és közepes gazdaságoknak a működését fogja nehezíteni. Attól tartok, hogy a gazdaságok ellehetetlenítéséig is eljuthatunk – mondta dr. Balogh Zoltán.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!