Új munkahelyek

2024.09.14. 12:23

18 milliárdos beruházás Esztergomban - csarnokot bővít a thai tésztagyár

A keleti beruházásokra nyitott európai államok sokat profitálhatnak az új világgazdasági korszakból, jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a beruházás bejelentéséhez kapcsolódva.

Kemma.hu

A külügyi tárcavezető szeptember 13-án, pénteken két, Komárom-Esztergom vármegyét érintő beruházást jelentett be. Egy tatabányai után egy esztergomi kapacitásbővülésről is tájékoztatott: a thai tulajdoni hátterű élelmiszeripari cég, a Thai President Foods az esztergomi tésztagyártó üzemének kapacitását bővíti. A fejlesztés értéke mintegy 18 milliárd forint, amit az állam kétmilliárd forinttal támogat, ezzel hozzájárulva nyolcvan új munkahely létrehozásához.

Az állam 2 milliárd forintos támogatást ad a bővítéshez
Forrás: Facebook/Thai President Food Hungary

Példaértékű kapcsolat

Beszédében hangsúlyozta, hogy a vállalat ráadásul a magyar gazdasági stratégia céljaival egybevágóan, folyamatosan növeli a hazai beszállítók részesedését, miközben késztermékeinek csaknem száz százalékát külföldön értékesíti, alapvetően Európában, ahol igen jó piaci pozíciókkal rendelkezik.

Magyarország és Thaiföld közötti kereskedelmi forgalomértéke tavaly meghaladta a 750 millió dollárt, idén pedig példátlan mértékben bővült a magyar export a délkelet-ázsiai ország irányába.

Tatabánya a befutó

Mint korábban megírtuk, Szijjártó Péter egy tatabányai beruházást is bejelentett: bővíti kapacitásait a holland tulajdonú, tatabányai Aalberts Surface Technologies. Az Aalberts Surface Technologies az új beruházással a legnagyobb bérfestő üzemmé válik hazánkban. A kilencmilliárd forint értékű beruházást az állam 1,1 milliárd forinttal támogatja, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a cég kevés híján kétszáz fősre növelje munkavállalói létszámát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!