Gazdaság

2014.07.17. 15:40

Nokia-végjáték: tárcaközi akcióterv és kormányzati reakciók

A Microsoft sajtóközleményében erősítette meg, hogy bezárják a közelmúltban a vállalathoz került komáromi Nokia-gyárat. A globális leépítési döntés miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium

kemma.hu/napi.hu

Mint írják, július 17-én jelentették be működésüknek egyszerűsítését és racionalizálását az egész világon, és a nemrégiben felvásárolt Nokia Devices and Services üzletágának a vállalat stratégiájával való összehangolásáról. Ezek a tervek várhatóan 18 000 pozíció megszűnését eredményezik majd az elkövetkező 12 hónapban. Ebből 12 500 pozíció a Nokia Devices and Services üzletágának szinergiája és stratégiai összehangolása következtében szűnik meg.

- Ennek az átfogó tervnek a részeként, tervezzük a komáromi gyár bezárását.  A gyár jelenleg mintegy 1800 embert foglalkoztat, és kapacitása már egy ideje jelentősen kihasználatlan. Gyártási hálózatunk többlet kapacitása és az üzleti környezet miatt jelentettük be terveinket a komáromi gyár bezárásáról. Ennek a tervnek semmi köze a Komáromban dolgozók teljesítményéhez, büszkék vagyunk munkatársainkra és az eddigi kiváló munkájukra - írják.
Hozzátették: felelős vállalat lévén minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a terv által érintett munkatársaknak támogatást és tanácsokat adjanak az új lehetőségek felkutatásához.

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - jelenttete be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár.

A politikus ma utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson - tette hozzá Szijjártó. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

Több munkaügyi hivatali döntés is született: kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek, valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez. Mivel az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!